Хрватска: Излијевање ријеке Драве дуж цијелог тока, стање озбиљно

Танјуг
Foto: 24сата.хр

ЗАГРЕБ - Ријека Драва излијева се дуж цијелог свог тока и стање је озбиљно, изјавио је данас замјеник жупана Вировитичко-подравске жупаније и начелник штаба цивлине заштите Марио Клемент.

"Имамо рекордно високе водостаје, али вода не пријети стамбеним објектима. Насипи издржавају. Кроз који сат врх воденог таласа проћи ће кроз мјерну станицу Врбовка и очекује се водостај 700 центиметара, а највећи икада измјерен до данас био је 688", казао је Клемент, преноси портал Индеџ.

Према његовим ријечима, дежура се 24 сата, ангажоване су екипе предузећа Хрватске воде, мјештани и волонтери.

Он је потврдио да се Драва на више мјеста излијева у Крижници, Новом Градцу и Капинцима, али да се ради о пољопривредним површинама и викендицама.

Каже да је насеље Крижница тренутно одсечено јер скела не функционише, а висећи пјешачки мост није у употреби из безбједносних разлога.

На мјерној станици Терезино Поље водостај је јутрос у седам сати износио је 314, док је на станици Врбовка још јутрос био 669 центиметара.

"Вода се излијева читав километар и стигла до два у насеља. Становнике снабдијевамо у сарадњи са штабом цивилне заштите општине Питомача", рекао је Клемент.

Навео је да је ситуација под контролом на још двије критичне тачке у Вировитичко-подравској жупанији - код Новог Градца у општни Градина и у Капинци у општни Сопју.

Из штаба цивилне заштите упућен је апел грађанима да не прилазе насипима постављеним за одбрану од поплава, да не паркирају своја возила поред њих и да се не пењу на насипе и мостове да фотографишу поплаве.

"Пазите на своју безбједност, ниједна фотографија није вриједна тога да страдате или направите оштећење на насипу које ће проузроковати излијевање ријеке на околно подручје", поручили су из штаба цивилне заштите Вировитичко-подравске жупаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана