Хрватска изгубила арбитражу у случају ИНА-МОЛ

Срна
Хрватска изгубила арбитражу у случају ИНА-МОЛ

Загреб - Хрватска је одлучила да врати нафтну компанију Ина у власништво државе, јер је изгубила арбитражу у случају "ИНА-МОЛ".

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је вечерас на ванредној конференцији за новинаре да је о тој одлуци упозната мађарска страна.

 

Према његовим ријечима, хрватска Влада разматрала је најбоље опције за будућност ове компаније, како у контексту стратешког интереса, тако и у енергетском смислу, преносе медији.

"Хрватска ће покренути процес откупа цјелокупног удјела мађарског МОЛ-а у Ини без повећања јавног дуга Хрватске. С овом одлуком упознати су и предсједници Хрватске и Сабора", рекао је Пленковић.

Он је додао да је данас од хрватског правног тима добио информацију да је арбитражни суд у Женеви одбацио доказне материјале Хрватске, наводећи да они нису довољни да се докаже да је куповина Ине била плод коруптивних активности.

Према његовим ријечима, хрватска влада се снажно противи одлуци арбитражног суда и разматра све опције како би је оспорила.

Хрватска је покренула поступак арбитраже 2013. године, а МОЛ је као власник 49 одсто дионица Ине тврдио да Влада није испунила обавезе из главног уговора о пословању из 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана