Хрватска: Избјегличка криза измиче контроли

Агенције
Хрватска: Избјегличка криза измиче контроли

У Товарнику нема довољно возова који би могли да прихвате избјеглице са Блиског Истока које су се преусмјериле на прелазе ка Хрватској.

 

Портпарол UNHCR Јан Капић саопштио је да у Товарнику сада има 4.000 и 5.000 избјеглица које покушавају да се укрцају на возове који иду у Загреб, пренијела је агенција АФП.

Из Црвеног крста Јутарњи лист сазнаје да су залихе хране, воде и других потрепштина при крају.

Још јуче је послат захтјев да им се из државних робних залиха пошаљу додатни контингенти помоћи, али до овог тренутка ништа није стигло нити су добили било какав одговор на тај захтјев.

У Хрватску је досад ушло око 5.650 избјеглица, који у ту земљу долазе из Србије након што су мађарске власти затвориле границу.

Током ноћи на малој жељезничкој станици у Товарнику окупило се до 5.000 људи, од којих су многи спавали поред шина.

Капић је рекао да избјеглице долазе директно на жељезничку станицу и да се прије тога нису пријавили полицији ради регистрације.

Он је додао да је засад тешко проценити да ли ће Товарник постати "транзитни камп".

Хрватски медији наводе да се наредних дана очекује долазак још 4.000 избјеглица.

Како би обезбједила координисани рад свих надлежних органа и институција, хрватска влада ће данас на сjедници основати Штаб за координацију активности поводом доласка избjеглица у Хрватску.

Хрватски министар унутрашњих послова рекао је да уколико се догоди да велики таласи (избjеглица) почну да стижу преко Србије, тада Харватска мора да размишља о поступцима који би били потпуно другачији него до сада.

Милановић: Хрватске могућности су ограничене

 

Премијер Хрватске Зоран Милановић упозорио је да су хрватски капацитети за прихват избjеглица ограничени и потврдио да је у земљу ушло њих више од 5.500.

"Ако се број избjеглица повећа, не знам хоћемо ли моћи све евидентирати. Морамо водити рачуна о хрватским интересима, али већ смо сада показали да се знамо понашати као људи", рекао је Милановић на сjедници Владе поводом све већег броја избjеглица који од срijеде улазе у Хрватску пошто је Мађарска затворила границу са Србијом.

Он је истакао да је за већину избjеглица Хрватска транзит и додао да ће се Хрватска према њима "понашати сигурно боље него неке друге државе".

"Без обзира на нашу организованост, хрватске могућности су ограничене", истакао је премијер и додао да су ограничене и могућности Аустрије која је већа и богатија.

Премијер је рекао да се првенствено ради у интересу хрватске сигурности и хуманости и додао да је рijеч о хуманитарној кризи.

Милановић је рекао да је прijе владине сjеднице разговарао с аустријским савезним канцеларом.

"Подjелили смо искуство, договорили неке ствари. Аустрија је ипак све више земља дестинације, Хрватска није", указао је Милановић.

Замjеник министра спољних и европских послова Јошко Клисовић изјавио је данас новинарима да Хрватска не разматра могућност затварања границе због великог прилива избjеглица, али да ће, ако број избjеглица премаши хрватске могућности, тражити међународну помоћ.

"Све зависи о броју људи који ће долазити у Хрватску. Видите сами да се с овом ситуацијом носимо добро", додао је Клисовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана