Хрватска испунила услове за приступање Шенгену

Срна
Хрватска испунила услове за приступање Шенгену

Хрватска је испунила све услове за приступање Шенгену, наводи се у резолуцији коју је усвојио Европски парламент, који је позвао званичан Загреб да истраје на темељној процјени поштовања основних права након извјештаја да гранични службеници злостављају мигранте.

Европски парламент позвао је Хрватску и да уклони утврђене недостатке, посебно у погледу оспособљавања и броја особља и капацитета за заштиту копнене границе.

Поздрављено је успостављање независног механизма за праћење дјеловања полицијских службеника у Хрватској према незаконитим мигрантима и подносиоцима захтјева за међународну заштиту.

У резолуцији се истиче да се и даље пријављују наводи о насиљу над мигрантима, укључујући оне који траже међународну заштиту, те присилна удаљења на спољним границама ЕУ, при чему није именована ни једна држава чланица.

ЕУ нема развијен механизам за праћење темељних права на својим спољним границама што би требало промијенити, наводи се у резолуцији.

Европски парламент указује да су земље обавезне да спријече неовлаштен прелазак граница, али да се тиме не смију довести у питање права особа које желе аплицирати за азил, те да спроводе истраге о оптужбама за злостављање миграната на границама.

Европарламентарци критиковали су Агенцију за европску граничну и обалаку стражу - Фронтекс због оптужби у вези са присилним удаљењима и пријава за потенцијално кршење основних права, те затражили јачање парламентарног и јавног надзора над овом агенцијом.

У резолуцији се додаје да је пандемија болести ковид 19 додатно довела у питање саму идеју шенгенске сарадње.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је раније да очекује да би чланство Хрватске у шенгенском простору могло доћи на дневни за вријеме словеначког предсједања ЕУ у другој половини ове године.

Чланице Шенгена су све земље ЕУ, осим Хрватске, Бугарске и Румуније, али и четири земље које нису у Унији - Исланд, Норвешка, Швајцарска и Лихтенштајн.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана