Хрватска и Словенија увеле ограничења за доласке из јужне Африке

Срна, Танјуг
Хрватска и Словенија увеле ограничења за доласке из јужне Африке

ЗАГРЕБ, - Национални штаб цивилне заштите у Хрватској је донио одлуку о ограничавању преласка границе за све који долазе са подручја јужне Африке због појаве новог соја вируса корона.

Она Националног штаба подразумијева забрану уласка за странце, а за хрватске држављане увођење 14-дневног карантина и обавезно тестирање, преносе хрватски медији.

Одлука о преласку границе односи се на доласке из Јужноафричке Републике, Бокване, Лесота, Намибије, Зимбабвеа и Конга.

Свјетска здравствена организација је објавила да је нови сој вируса корона добио назив "омикрон".

"Омикрон" је откривен почетком седмице и одмах је изражена забринутост због великог броја мутација, што може довести до избјегавања имунолошког система. Сој је, такође, повезан са растом броја заражених у провинцији Гаутенг у Јужноафричкој Републици. И оутници који стижу у Словенију из подручја захваћених новом омикрон варијантом вируса корона, а због које је СЗО изразила забринутост, од данас ће морати у обавезну изолацију (карантнин), одлучила је синоћ влада Словеније.

Осим тога, забрањен је улазак у земљу странцима без боравишне дозволе који долазе у Словенију из угрожених подручја, преноси СТА.

Списак области и земаља са новом варијантом Б.1.1.529, коју је Светска здравствена организација (СЗО) назвала омикрон сој, објавио је Национални институт за јавно здравље (НИЈЗ).

На том списку су тренутно Јужна Африка, Боцвана, Есватини, Лесото, Намибија и Зимбабве.

Према новој уредби владе у Љубљани, десетодневни карантин биће уведен за путнике који су боравили у тим земљама или су их пре уласка у Словенију посетили у претходних 14 дана, преноси СТА.

Карантин се не може превремено прекинути, а након 11 дана у карантину обавезан је ПЦР тест.

Уколико је тест позитиван, примењује се исти протокол као и за све друге особе које су позитивне на вирус корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана