Хрватска: ХЕП подиже цијене електричне енергије од 1. априла

б92
Foto: илустрација

Хрватска електропривреда (ХЕП) објавила је нове цјеновнике за електричну енергију који ће се примијењивати од 1. априла. Електрична енергија ће поскупети више од онога што је најавио премијер Андреј Пленковић средином фебруара.

Повећање цијена ће осетити већина од 1,43 милиона домаћинстава колико их је у Хрватској било прошле године, с обзиром да ХЕП држи више од 90% малопродаје електричне енергије у држави.

 Влада је средином фебруара донела мере како би утицала на цијене енергије, према којима ПДВ на електричну енергију остаје 13%, а премијер је најавио да би електрична енергија за домаћинства требала поскупети до 9,6%. Без владиних мјера раст цена за би износио 23%, с обзиром на то да је цијена електричне енергије на берзама учетворостручена за годину дана.

Раст и изнад 11%

Међутим, објављени цјеновници ХЕП-а сугеришу да ће поскупљење за већину грађана који имају двотарифна бројила у својим домовима, према калкулацијама, бити веће од очекиваног.

Раст цијене електричне енергије од 9,6% се не односи на све потрошаче у категорији домаћинстава. Кад се примене тарифне ставке које су објавили ХЕП Електра (универзална услуга) и ХЕРА, домаћинства са једнотарифним бројилом (којих у Хрватској има око 31%) код тог снабдевача ће од 1. априла добити више рачуне за 8%, док ће двотарифни купци добити веће рачуне за 11%.

Да ли ће рачуни још више расти зависиће од одлуке ХЕП-а да ли ће почети са наплатом солидарне накнаде, коју до сада нису наплаћивали. У том случају, рачуни би порасли за 11%, односно 14%.

Што се тиче ХЕП Опскрбе (ХЕПИ), ту ће просечан раст износити 14%, а ако се почне са наплатом солидарне накнаде, онда раст иде на 17%. Ове калкулације укључују и ПДВ, каже Ненад Куртовић из удружења Сплитски потрошач.

Е.он, ГЕН-И, ХЕП Опскрба

Такође, цијене је за 17% већ повећао и словеначки ГЕН-И, који има занемарив број малопродајних купаца у Хрватској. Нови цјеновник ступио је на снагу 1. марта, и то у делу који се односи на енергију, што ће резултирати повећањем трошкова за приближно 13%. Међутим, с обзиром да од 1. априла ступа на снагу и одлука ХЕРА-е о повећању мрежарине, трошкови домаћинстава ће од 1. априла 2022. порасти за укупно 17%.

Е-он, други снабдевач, још није најавио никакву промену, а прописи га обвезују да промену цене за домаћинства мора најавити 30 дана унапред, а постоји и интерно упутство ХЕРА-е да се промена купцима мора најавити у року од 45 дана. Е.Он на свом веб сајту цене није мењао од 1. априла 2020. и није познато да ли планира повећање.

Децембарски раст мрежарине

Негативан утицај на цијену електричне енергије даје и повећање мрежарина у дистрибуцији и преносу електричне енергије, које имају удио од чак 25% у крајњем рачуну, док су остале ставке цена енергије, ПДВ и накнада за ОИЕ, као и солидарна накнада.

То повећање је у децембру изгласала Хрватска енергетска регулаторна агенција (ХЕРА).

У ХЕРИ су тада рекли да ће се просечна накнада за коришћење мреже за крајње купце из категорије предузетништва на ниском напону на годишњем нивоу повећати за 4%, а за крајње купце из категорије домаћинстава за 8,1%.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана