Хрватска: Хакер опљачкао 60 милиона долара

Танјуг, jutarnji.hr
Хрватска: Хакер опљачкао 60 милиона долара

Загреб - Из Хрватске је у САД изручен Украјинац Сергеј Литвињенко, осумњичен да је компјутерским преварама оштетио 800.000 људи и опљачкао 60 милиона долара.

Украјински држављанин Литвињенко је ухапшен још 25. августа 2012. у Сплиту, кога америчко правосуђе тражи због разних облика међународних интернет превара и компјутерског криминала.

Хапшење, а потом и изручење Литвињенка 10. јануара надлежним службама САД, резултат је добре сарадње хрватских и америчких правосудних и полицијских институција које су, како је наглашено на конференцији за новинаре у Директорату полиције, "одлично сарађивале на овом случају".

Начелник Полицијске националне канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала Марио Бертина нагласио је да полиција није жељела превише да излази у јавност с појединостима овог случаја како би се "све обавило како треба".

Према његовим ријечима, изручење је потрајало, јер је Литвињенко користио све правне лијекове да би спречио одлазак у САД, преноси агенција Хина.

Орландо Веласкес из америчке амбасаде у Хрватској објаснио је да се украјински држављанин налазио на међународној потерници због сумње да је учествовао у великим међународним рачунарским преварама, али је због посебности случаја одбио да износи појединости.

И представник тајне службе САД, Маркус Снајп, похвалио је сарадњу америчких и хрватских безбједносних служби, као и сарадњу с државним тужилаштвом на овом предмету, рекавши да без те сарадње хапшење и потом изручење Литвињенка, 10. јануара, не би било могуће.

Изручење је, како су навели надлежни, потрајало јер је Литвињенко користио све правне љекове како би спречио одлазак у САД, преноси "Јутарњи лист".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана