Хрватска гради носач авиона за Русију?

Агенције
Хрватска гради носач авиона за Русију?

Сплит - "Бродосплит" је добијао многе захтјеве из сектора војне градње, али ниједан није био спектакуларан ни геополитички важан као онај који је дошао из Русије.

Писмо које је стигло из Москве садржавало је, у најкраћим цртама, питање – "можете ли за руску морнарицу да изградите носач авиона?", сазнаје Слободна Далмација из више извора.

Ако се стварно анализира стање руске ратне морнарице, одмах се види да је упркос причама о "глобалној свеприсутности" њених бродова, морнарица Владимира Путина 1 застарјела ескадра.

Упркос великој ватреној моћи, она није способна да обезбједи подршку спољној политици Кремља у прекоморским земљама. То могу само носачи авиона, али их руска бродоградилишта данас не могу да их изграде.

С тим дописом, необично кратким с обзиром на предмет на који се односи, а које је примило Оделење продаје "Бродосплита", били су упознати и неки кључни министри сада већ бивше Владе Зорана Милановића.

Ти министри били су заинтересовани да ,за такав хрватско-руски аранжман, понуде и Владине финансијске гаранције. Било је замишљено, може се чути, да се пројекат представи лично руском министру одбране Сергеју Шојгуу.

И Јосип Јуришић, портпарол Управе "Бродосплита", потврдио је Слободној Далмацији постојање занимљивог захтјева. Али, како се прича даље од захтјева ипак није развила, у шкверу нису хтјели додатно да коментаришу.

Основни нацрт настао би на столу "Невског пројектно-конструкторског бироа" који сада разрађује три врсте нових носача.

Није искључено да је још неко европско бродоградилиште добило питање о могућностима изградње руског носача авиона, какво је стигло у Сплит.

Французи су изградили 2 носача хеликоптера "Владивосток" и "Севастопољ", али их нису испоручили због руске агресије на Украјину. Како је бизнис ипак само бизнис, Париз је Москви платио велике уговорне пенале (преко милијарду евра) због неиспоруке бродова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана