Хрватска: Евакуисано 2.000 људи

СРНА
Хрватска: Евакуисано 2.000 људи

Вуковар - Стање на угроженим подручјима у жупањској Посавини у Хрватској и даље је тешко, након што је пробијен насип на Сави код Рачиноваца и Гуње, а из поплављених села до сада је евакуисано 2.000 људи, подаци су Штаба вуковарско-сремске жупаније за заштиту и спашавање.

Спасилачке екипе, које су на угрожено подручје стигле из свих крајева Хрватске, евакуисале су становништво Рачиноваца и Гуње, те посјетили житеље Рајевог Села, који су упркос бројним упозорењима и бујицама, одбијали да напусте куће.

На подручју поплављене Гуње, Рачиноваца и Рајевог Села још се налази стотињак мјештана који чекају евакуацију, јавили су хрватски медији.

"До сада је из угрожених подручја жупањске Посавине евакуисано више од 2.000 жена, дјеце и старијих", рекао је вечерас начелник Штаба вуковарско-сремске жупаније за заштиту и спашавању Здравко Келић.

Келић је рекао да се вода прелила код Рачиноваца, и то на насипу који је обновљан прије неколико година.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић, током посјете угрожених подручја жупањске Посавине, рекао је да је штета на терену велика, те захвалио свима који учествују у одбрани од поплава.

Он је позвао грађане да поштују упутства о евакуацији, јер о томе зависе људски животи.

"Кад све буде завршено, треба помоћи људима, а треба све предузети да се овакве ситуације више не би поновиле", рекао је Јосиповић, који је стање у вези са поплавама оцијенио као "катастрофу".

У одбрану од високог водостаја Саве у жупањској Посавини ангажовано је 600 припадника Хрватске војске, 200 полицајаца, 80-ак припадника Хрватске горске службе спашавања, бројни ватрогасци, те неколико хиљада цивила, од којих је дио пристигао из других крајева Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана