Хрватска: Досуђена досад највиша затворска казна

Срна
Foto: Јутарњи.хр

СПЛИТ - На затворску казну од 50 година, највећу досад досуђену у Хрватској, неправоснажно на сплитском Жупанијском суду осуђен је Лука Јуретић (26) из Солина због тешког убиства свог 92-годишњег комшије и покушаја убојства његове супруге (87).

Јуретић је оптужен да је 2019. комшију брутално усмртио ножем, батом и чекићем, а комшинцу изударао по глави, од чега је преминула два мјесеца касније. У стан је солински монструм ушао тако што је дошао на врата брачног пара и молио брашно за палачинке, пише Индекс.

За тешко убиство Вићенца Уводића Јуретић је у понедјељак добио 35 година, док је за тешко убиство у покушају његове супруге Сенке Уводић добио 23 године те му је изречена јединствена казна од 50 година.

Јуретић није био у судници на изрицању пресуде, а уз казну дуготрајног затвора је добио и мјеру обвезног лијечења од зависности.

У својој обрани пред судским вијећем којим је предсједао судија Динко Мешин рекао је да се ничег не сјећа, као и да је тај дан био збуњен те уплашен када су га одвели у полицију.

Замјеница Жупанијског државног тужилаштва Рене Лаура је у свом завршном говору истакла да је Јуретић "ушао у стан својих комшија на врло преваран начин. Пустили су га у стан уз пуно повјерење јер је тражио брашно за палачинке", истакла је тужитељка, затраживши казну дуготрајног затвора.

Адвокат Луке Јуретића, сплитски адвокат Борис Мајић је у свом завршном говору рекао да су "предмети које је полиција заплијенила одузети незаконито и да су безвриједни те се не може говорити о користољубљу, али ни о немоћи жртава с обзиром да је брачни пар, по казивању њихова сина, био доброг здравља и могли су се сами о себи бринути". Закључио је да би "с обзиром на то да се његов клијент ничега не сјећа би било најбоље ослободити га".

Током суђења је утврђено да је Јуретић 24. јануара 2019. дошао до врата стана својих комшија, а када му је Сенка Уводић отворила, Јуретић је питао за мало брашна. Када је кренула према кухињи, оставивши отворена врата, Јуретић ју је изударао чекићем и батом по глави. Сломио јој је руку и нанио тешке и по живот опасне повреде од којих је преминула два мјесеца касније на лијечењу у сплитској болници.

У свом је крвавом походу напао и Сенкиног супруга Вићенца (92) којега је ударио 13 пута по глави, и то пет пута батом за месо и седам пута чекићем, да би га на крају убо ножем у стомак, након чега је умро.

Јуретић је из стана потом украо ручни сат, златни накит, кованице, чоколадице, упаљаче и спајалице. Отишао је затим два спрата изнад у свој стан у којем је касније и ухапшен захваљујући томе што је Сенка Уводић још увијек била жива те је рекла ко их је напао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана