Хрватска донира БиХ 210.000 доза вакцина

ГС
Хрватска донира БиХ 210.000 доза вакцина

ЗАГРЕБ - На почетку сједнице Владе Републике Хрватске премијер Андреј Пленковић најавио је донирање 310.000 доза вакцина државама у регији, али и Киргистану, као и састанке представника полиције и царине с циљем олакшаног уласка грађана из БиХ у Хрватску.

Од тога ће 210.000 доза бити донирано БиХ.

Хрватска је, према најновијим подацима у вези с корона вирусом, у зеленом, што је премијер Андреј Пленковић на данашњој сједници Владе Хрватске оцијенио добрим за епидемиолошку и здравствену слику, као и за туризам те имиџ Хрватске као сигурне дестинације тијеком љетних мјесеци.

“Од данас у на снази дигиталне Ковид потврде, на снагу је ступила уредба донесена на разини Еуропске уније. До потврде се долази једноставно и омогућит ће корисницима судјеловање на концертима, фестивалима, клубовима на отвореном и другим манифестацијама на којима се окупља више од сто људи”, казао је Пленковић.

Што мање жаришта коронавируса буде, то ће нам бити боља туристичка сезона, а тиме и господарска ситуација, поручио је Пленковић и позвао хрватске грађане на одговорност, упозоривши како друге државе прате стање с корона вирусом у Хрватској те на основу тога издају препоруке својим грађанима о путовању.

С обзиром да је Влада набавила већу количину различитих вакцина, цијепљено је преко 44 одсто одрасле популације у Хрватској, истакао је те навео да се првом дозом вакцинисало 1,488.759 људи, а 1,080.118 особа с двије дозе. Ипак, није достигнут задани циљ о вакцинацији 50 до 55 одсто одраслог становништва до 1. јула.

Упозорио је на нови индијски делта сој који пријети новим валом те апеловао на хрватске грађане да се вакцинишу, с обзиром да је то могуће обавити било кад без посебне најаве.

Истакао је како је пандемија глобално однијела више од 3,9 милиона живота, а преко 8.200 људи у Хрватској преминуло је с Ковидом или од њега, док је хрватски прорачун претрпио 34 милијарде куна (4,53 милијарде евра) штете од пандемије.

“Предлажем свима да вјерују епидемиолозима, знанственицима, лијечницима, струци, да се информирају на темељу поузданих извора и да се укључе у процес. С обзиром да Хрватска има јако пуно неутрошених доза, а бит ће их још, ми смо намјерно баш данас, 1. српња/јула, одлучили донијети одлуку и донирати 310.000 доза цјепива јер имамо већ одређене лимите складиштења доза. Од тога ћемо дати 210.000 доза Босни и Херцеговини, а по 20.000 доза дат ћемо Косову, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Албанији и Киргистану, који нас је замолио да им помогнемо”, казао је Пленковић те најавио како ће током године у Хрватској бити довољно доза и за друге донације.

Осврнуо се на модалитете преласка границе између Хрватске и БиХ, посебно на подручју према Далмацији те за сутра најавио састанке представника полиције и царине с руководиоцима граничних пријелаза на југу земље и градоначелницима пограничних градова у БиХ, преноси Н1.

“Режим преласка границе је какав је био цијело вријеме. Нема никакве дискриминације или жеље с хрватске стране да се људима отежава улазак у Хрватску, него обрнуто. Сустав је или сте пребољели или цијепљени или имате негативан тест. Уложит ћемо максималне напоре да се отклоне гласине које на неки начин узнемирују наше људе с једне и друге стране границе”, закључио је Пленковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана