Хрватска добила трећу џамију

Танјуг
Хрватска добила трећу џамију

Ријека - У Ријеци је данас свечано отворен Исламски центар у оквиру којег је саграђена трећа по реду џамија у Хрватској.

Свечаном отварању присуствовао је државни врх Хрватске и представници вјерских заједница из БиХ и земаља региона, али и велики број грађана из региона и других земаља.

Реис-ул-улем Исламске заједнице у БиХ, Хусеин Кавазовић је нагласио да је ријеч о “великом дану за муслимане Хрватске и све муслимане”, те да је хрватска држава на овај начин послала поруку Европи, али и цијелом муслиманском свијету, да је зрело друштво, а Ријека да је “космополитски град”, град који је био и остао “отворених капија свима који долазе с добром најером и имају што понудити”.

Центар је отворио министар вакуфа (задужбина) Катара Гајс Б. Мубарек ел-Кувари изразивши посебно задовољство цитатом ријечког имама који је рекао да отварње ријечке џамије највећи догађај у Хрватској у 2013. години, преносе хрватски медији.

Ријечки Исламски центар с џамијом саграђен је у протекле три године према идејном рјешењу академског вајара Душана Џамоње и пројекту архитеката Бранка Вучиновића и Дарка Влаховића.

Налази се на атрактивној локацији уз градску заобилазницу на Замету одакле се пружа лијеп поглед на Кварнер и Учку.

Иначе, Центар је смјештен на парцели величине 10.816 квадратних метара, његова површина је 5.291 квадратних метара од којих је 3.612 затвореног простора и 1.679 отвореног и наткривеног простора.

Џамија има минарет висок 23 миетара и може да прими између 1200 и 1400 вјерника.

Градња центра трајала је три године и коштала је око 10 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана