Хрватска данас добија ”зелено свјетло” за улазак у Еврозону

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Свечаном церемонијом потписивања уговора о прихватању заједничке валуте евро, Хрватска ће данас и званично добити ”зелено свјетло” да од 1. јанура 2023. године постане 20 чланица Еврозоне.

Данас ће бити познати и курс конверзије досадашње хрватске валуте куне у евро, а хрватски министар финансија, Здравко Марић, каже да ће од септембра у земљи бити обавезно приказивање цијена у обе валуте.

Он је нагласио у Бриселу да је у питању ”велики и историјски” дан за Хрватску.

”Ово је добра и позитивна вест не само за Хрвастку већ и за цијелу еврозону. Курс евра и долара су се јако приближили, тржишта шаљу различите сигнале, пуно је неизвјесности и спекулација о развоју ситуације у наредном периоду. У мору таквих информација, једна позитивна о приступању Хрватске еврозони је више него добродошла”, поручио је Марић из Брисела.

Пред почетак састанак министра финасија ЕУ, на чијим маргинама ће се у 13 часова одржати и церемонија потписавња уговора о приступању Хрватске групи европских земаља са заједничком валутом евро, Марић је оцијенио да у Хрватској и ЕУ нема назнака о успоравању привредних активности, а након велике рецесије условљене пандемијом вируса корона.

Он је поручио да се у условима тренутно појачање инфалције не смије заборавити на даљи рад на привредном расту и запошљавању.

Из Загреба најављују да ће Хрватска радити на томе да приликом конвезије куне у евро не дође до тзв ”заокруживања цијена”, што је неке претходне земље, приликом уласка у еврозону, гурнуло у већу инфлацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана