Хрватска данас добија главног државног тужиоца, јавност подијељена

Танјуг
Foto: Принтскрин

ЗАГРЕБ - Судија Иван Турудић, који се нашао у центру афере због порука својевремено размијењених са некадашњом државном секретарком Јосипом Римац, којој је суђено за корупцију, данас ће у хрватском сабору бити изабран за главног државног тужиоца на приједлог Владе премијера Андреја Пленковића.

Избору Турудића за главног државног тужиоца противи се опозиција, дио јавности и предсједник државе Зоран Милановић, који тврди да за избор Турудића постоје безбједносне препреке.

Готово сви хрватски медији су посљедњих дана били преплављени порукама које су процуриле у јавност, а које је Римац размијењивала са Турудиће, али и не само са њим.

Неке од њих, које је Римац, упућивала посланику Предрагу Штромару (ХНС), који ће данас у сабору гласати за избор Туридића, послужиле су као инспирација загребачким графитерима па су тако  јутрос на Горњем граду осванули графити "срце моје", "душо моја", и "само ме ти можеш смирити".

Оправдавајући своју одлуку да подржи избор Турудића, Штромар каже да је Римац (данас Плеслић) “са свима тако комуницирала”.

Први графит са натписима “ди си радости” и “ди си липа” појавили су се на загребачком музеју Мимара, али су већ сутрадан били прекривени, што је, како преносе хрватски медији, изазвало још већи револт јер су се сада појавиле и на Тргу жртава фашизма у Загребу, али и на једном балкону у Ријеци.

Хрватски портал Индекс је током јучерашњег дана у свом логоу назив замијенио ријечима: "ди си радости".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана