Хрватска чистачу дужна 8.000 евра

Seebiz.eu
Хрватска чистачу дужна 8.000 евра

Пула - Одлуком суда у Стразбуру, Хрватска је дужна да плати 8.000 евра отпуштеном чистачу у МУП-у Хрватске, Франку Перушку.

Овај 62-годишњак из Пуле отпуштен је 3. августа 2001. године, као вишак радне снаге, са мјеста чистача у Министарству унутарњих послова.

На ту одлуку жалио се 20. августа тадашњем министру Шими Лучину, али му он није одговорио у законском року од 30 дана, пише ријечки "Нови лист".

Перушко је против МУП-а поднео тужбу Управном суду Републике Хрватске, покренувши истовремено и грађанску тужбу против МУП-а пред Општинским судом у Пули. Оспоравао је одлуку о отказу и тражио је повратак на посао. Случај је на крају завршио на Управном суду.

У међувремену се ипак огласио министар унутарњих послова, који је одбио Перушкову жалбу, али му је продужио отказни рок и промјенио датум престанка радног односа. Перушко је повукао своју тужбу упућену Управном суду, а потом и грађанску тужбу.

Остала је активна само још тужба коју је Управном суду поднио 31. децембра 2001. године, али је Управни суд његово повлачење ранијих тужби протумачио као дефинитивно одустајање од правне борбе с МУП-ом, па је и тај поступак обуставио.

Перушко је у октобру 2004. године написао жалбу, а будући да одговор није добио обратио се за заштиту својих права и Уставном суду Републике Хрватске, пише лист.

Европски суд за људска права у Стразбуру донио је недавно пресуду у Перушкову корист. Суд је одредио нешто више од 8.000 евра одштете Франку Перушку јер му је Република Хрватска прекршила право на 'приступ суду'.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана