Хрватска чека још 7 ратификација

Танјуг
Хрватска чека још 7 ратификација

Брисел - У преосталих шест мјесеци до предвиђеног уласка Хрватске у ЕУ још седам земаља чланица треба да ратификује приступни уговор Загреба са Бриселом.

Само из Словеније се најављују могући проблеми

У протеклих годину дана приступни уговор је ратификован у 20 земаља чланица и преостало је још седам - Велика Британија, Француска, Њемачка, Белгија, Холандија, Данска и Словенија.

Како је јавила хрватска агенција Хина, у неким од тих земаља поступак ратификације је при крају - Великој Британији, Француској и Белгији - а преостале ће чекати завршни извјештај о мониторингу за три најважнија поглавља који ће Европска комисија објавити средином или у другој половини марта 2013.

Да би приступни уговор ступио на снагу морају га ратификовати све државе чланице Европске уније. Ни у једној се не очекују проблеми око ратификације осим у Словенији, која то повезује са рјешавањем питања Љубљанске банке.

Шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец недавно је изјавио да Словенија неће ратификовати приступни уговор Хрватске са Европском унијом ако Хрватска не повуче пуномоћ двијема хрватским банкама за тужбе против Љубљанске банке.

Словеначка страна наводи да питање обештећења штедиша Љубљанске банке треба ријешавати у оквиру сукцијесије и да Хрватска тим тужбама не поштује споразум о сукцесији који је потписала. Брисел, међутим, нема разумјевања за словеначки став, истичући да је то билатерално питање које не смије имати везе са приступањем Хрватске Европској унији.

Високи извор у ЕУ, како наводи Хина, каже да не "жели ни да размишља" о могућности да уговор не буде ратификован на вријеме, наводећи да ће, с приближавањем 1. јула, све више расти притисак на обије стране да ријеше проблем Љубљанске банке. Тај извор је истакао и да у приступном уговору не постоји правна могућност за одлагање уласка Хрватске.

За Хрватску ће од велике важности бити посљедњи извјештај о мониторингу за три најважнија поглавља - Правосуђе и основна људска права, Правда, слобода и безбјдност и Тржишна конкурентност. Комисија је у посљедњем Свеобухватном извјештају о мониторингу, објављеном у октобру, истакла да Хрватска добро напредује у припремама за чланство, али је и поменула 10 задатака које треба ријешити до уласка у чланство како би ушла потпуно спремна.

Хрватска је дужна да до 31. јанура поднесе извјештај Европској комисији о обављеном послу у испуњавању тих 10 задатака. У Бриселу су већ почела припреме за улазак Хрватске. У парку Мини-Еуропе, у коме су изложене макете знаменитости из свих земаља чланица, ускоро ће се наћи и макета загребачке цркве Светог Марка, додаје Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана