Хрватска ће на предсједничким изборима имати најмање седам кандидата

Срна
Хрватска ће на предсједничким изборима имати најмање седам кандидата

ЗАГРЕБ- Хрватска ће на предсједничким изборима у децембру, готово је извјесно, имати најмање седам кандидата након што је бивши функционер Домовинског покрета Марио Радић најавио оснивање нове странке, која ће такође имати свог кандидата за шефа државе, али да мисли да то, каже, неће бити он.

Први изборни круг предсједничких избора у Хрватској, трећег по реду изборног циклуса у овој години, биће одржан у децембру, а кандидатуру је први објавио актуелни шеф државе Зоран Милановић, затим бивша функционерка Моста, сада независни посланик у парламенту Марија Селак Распудић, као и Драган Приморац, кога је подржала његова бивша странка - ХДЗ.

Такође, кандидатуру је објавила кандидат странке Можемо Ивана Кекин, а за данас је најављена кандидатура Ауроре Ваис, која је, прилично спектакуларно у хрватским медијима најављена као савјетница предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Радић, који је са још неколицином чланова напустио Домовински покрет пошто није добио подршку за челника тог покрета на унутарстраначким изборима одржаним крајем августа, најавио је најприје оснивање странке, а онда и предсједничког кандидата.

Нова странка коју оснивају Радић и бивши чланови Домовинског покрета промовише се већ у Хрватској, а слоган јој је "Црно на бијело".

У интервјуу за хрватски РТЛ, Радић објашњава да то значи "отисак у времену Хрвата, односно начин да се пређе с ријечи на конкретна дјела.

Странка, додао је, још није добила име, а на питање коме ће дати подршку на предстојећим предсједничким изборима, Радић каже да су најближе ставу да имају свог кандидата.

"Мислим да ми као странка која је у настајању, али смо већ снага сама по себи из приложеног што се види. Вјероватно ћемо имати свог кандидата који ће заступати наше ставове, бранити их као и наше политике", рекао је Радић, али није желио да каже ко би то могао бити, осим да имају четири кандидата.

Упитан да ли је он један од њих, одговорио је да за сада себе не види у тој улози и да мисли да неће бити међу њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана