Хрватска биљежи пад броја миграната који прелазе границу

Танјуг
Хрватска биљежи пад броја миграната који прелазе границу

ЗАГРЕБ - Хрватска гранична полиција забиљежила је око 16.000 илегалних прелазака границе у првих 11 мјесеци ове године, што је пад за 40 одсто у односу на исто раздобље прошле године, изјавио је данас начелник Управе за границу из Министарства унутрашњих послова Зоран Ницено.

Сличан пад се биљежи на цијелој рути, дакле и у Словенији и у Босни и Херцеговини, казао је Ницено у вијестима РТЛ-а и додао да се „рута мијења“ и да су илегални прелази, како је навео, сада бројнији преко Србије, Румуније, Мађарске и Аустрије.

Инаце, још се трага за 10-годишњом дјевојчицом која је у четвртак увече нестала у набујалој ријеци Драгоњи када је група миграната покушала илегално да пређе хрватско-словеначку границу, док је мајка несталог дјетета, турска држављанка, спашена.

У потрагу су укључени припадници хрватских полицијских снага те рониоци МУП-а којима су се прикључили и словеначки рониоци.

"Ми смо технички и кадровски опремљени и показали смо способност заштите европске границе, прије границе ЕУ а сада шенгенске границе", казао је Ницено и истакао да ће се ангажман полицијских снага на унутрашњим границама ЕУ, са Словенијом и Мађарском, уласком Хрватске у шенгенски простор пребацити на спољне границе.

На граници са Словенијом и Мађарском примјењиваће се компензацијске мјере, односно на њима се укидају граничне контроле, а по потреби ће постојати контрола као за ковид потврде и слично, казао је Ницено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана