Хрватска апелује на Аустрију да се врати грб на Блајбургу

Танјуг
Хрватска апелује на Аустрију да се врати грб на Блајбургу

ЗАГРЕБ,БЕЧ- Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изјавио је данас у Бечу да је Хрватска апеловала на аустријску извршну власт да помогне у настојањима за враћање, како је рекао, ''хрватског историјског грба на спомен-камен Почасног блајбуршког вода на Блајбургу''.

Министар се током радне посјете Бечу састао са својим аустријским колегом Александером Шаленбергом с којим је, како је пренијела агенција Хина, између осталог, разговарао ''о за Хрватску осјетљивом питању, а то је уклањање историјског грба с првим бијелим пољем на Блајбургу''.

"Иако ми знамо да је то питање савезне земље и локалних власти, али сам свеједно ипак апеловао на извршну власт да помогне у настојањима како би се тај грб вратио на начин да се појасни да је то историјски грб и да га не треба доводити у везу с режимом за вријеме Другог свјетског рата", рекао је Грлић Радман.

Грб, који се налазио на приватном посједу аустријског удружења Почасни блајбуршки вод, уклоњен је у мају, а хрватско министарство је реаговало протестном нотом у којој је истакло да је "сам грб вијековима био саставни дио хералдике Хабсбуршке Монархије и као такав често је истицан на разним историјским грађевинама и у разним списима, стога нема и не може имати противуставне конотације", наводи Хина.

Такође је наведено да је "проглашење историјског хрватског грба фашистицким симболом непотребно наштетило угледу Републике Хрватске", те да такво тумачење Хрватска "најоштрије одбацује", пренијела је агенција.

Министри су разговарали и о могуцности организовања трилатералне сарадње на нивоу министара спољних послова Аустрије, Словеније и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана