Хрватска А-ХСП: У Србу се 1941. догодио четнички устанак

Танјуг
Хрватска А-ХСП: У Србу се 1941. догодио четнички устанак

Срб - Хрватска странка А-ХСП није испоштовала захтjев полиције да уклони шатор, који је поставила крај споменика, гдје мештани Срба обиљежавају Дан устанка, 27. јул.

Ванпарламентарна А-ХСП позната је у јавности по глорификацији усташког режима и покушајима да устроји страначку црнокошуљашку војску.

Како је пренијела регионална Н1ТВ, праваши су умјесто да уклоне шатор само помјерили неколико метара од споменика.

Све опомене надлежних не помажу, а правашии захтијевају да им се уручи писана наредба да уклоне шатор, што подиже тензије код тамошњег становништва.

Синоћ је у Србу приведен бранитељ Зоран Ерцег и то само зато што је, како је рекао, пришао "шаторашима" у намјери да им постави неколико питања.

"Шатораши" поручују да они желе да спрече "историјску неистину да је ту почео антифашистички устанак, већ је то, кажу, био четнички устанак.

То је за Н1 ТВ рекао замјеник предсједника А-ХСП Владимир Кинђерски.

Предсједник те странке Дражен Келеминец рекао је синоћ за Хину да га је током јучерашњег дана позвао начелник Полицијске станице у Србу Томислав Ивандић који му је пренио захтјев Директора полиције да до 15 сати у уторак уклоне шатор, али су га они само премјестили неколико метара даље од споменика.

Портпарол задарске Полицијске управе Елис Жодан изјавио је за Хину да шатор у Србу није уклоњен, а "даљњи развој догађаја зависи од документације за пријаву скупа".

Келеминец је за ХИну рекао да Директрат полиције ни не покушава силом да уклони шатор јер се, како је рекао, "може упалити шибица и створити проблеми који никоме не требају".

Из А-ХСП тврде да намјеравају ту да остану до 1. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана