Хрватска 2015. аплицира за шенген

Танјуг
Хрватска 2015. аплицира за шенген

Загреб - Премијер Зоран Милановић најавио је да ће Хрватска 1. јула наредне године и формално аплицирати за чланство у шенгенској зони.

Хрватска ће тиме доказати да је уређена држава, а хрватским грађанима омогућити да се унутар шенгенске зоне крећу слободно и готово без икаквог надзора, рекао је он.

Милановић је подсјетио да је прије годину дана најавио да је један о важнијих циљева владе да у најкраћем могућем року од приступања Европској унији (рок од двије године) Хрватска буде у стању формално да аплицира за чланство у шенгенској зони и директно се подвргне евалуацији, односно провјери ЕУ да ли је спремна, или не.

Очекује се да ће Унија оцјену донијети у оквиру пола године од аплицирања, као што је то био случај с Мађарском након што је ушла у ЕУ.

"Лично ћу надзирати тај процес, јесам и до сада. Ту има, додуше јако пуно техничких ствари, али радимо добро и за мало више од годину дана Хрватска ће аплицирати, доказати да је средства потрошила намјенски у максималном износу и бити дио слободне зоне, јединства, гдје припада...", рекао је Милановић на конференцији за новинаре након састанка Одбора за координацију и надзор шенгенског инструмента.

Шенгенски простор чини 26 држава. То су 22 чланице ЕУ (све осим Бугарске, Хрватске, Кипра и Румуније, које још нису испуниле услове, и Ирске и Велике Британије које то не желе) и земље ЕФТА-е Исланд, Лихтенштајн, као и Норвешка и Швајцарска.

Новинаре је занимало да ли ће Милановић лично надгледати и друге процесе и пројекте које сматра стратешки важнима и да ли је то нека врста увода у канцеларски модел владања.

Премијер је одклонио такву могућност, уз поруку да Хрватска нема канцеларски систем власти, али да је његов посао и политичка дужност надзирање процеса прилагођавања за шенгенску зону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана