Хрвати желе да протјерају ријеч „здраво“: „Превише је српска“

ГС
Хрвати желе да протјерају ријеч „здраво“: „Превише је српска“

Ријеч „здраво“ посвађала је Хрвате, јер многи желе да је „протјерају“ из ове земље тврдећи да се тако поздрављају Срби, док се други противе томе.

То потврђују и бурне расправе на друштвеним мрежама, а „битке“ због ове ријечи повели су и у дијаспори.

- Рођаци из Хрватске упозорили су ме да не користим „здраво“ јер тако причају Срби. Више хрватски би било 'добар дан', шта ви кажете? - питање је у једној Фејсбук групи које је изазвало хрпу реакција. 

Заправо, почела је бурна дискусија, да не наводимо теже ријечи, око обичног поздрава и начина кориштења, преноси 24сата.

Па су тако неки објашњавали како се у Хрватској без проблема може користити "здраво", а да вас не прогласе Србином, комуњаром или хрватомрсцем, док други тврде да се тај поздрав не би требао користити. 

Тако је извјесни Џон објаснио због чега се ова ријеч не би требала користити.

- Никад здраво никад. Како се поздравља у Хрватској? Зависи коме се обраћате. Ако су то свештеници, часне или религиозни људи, онда 'Хваљен Исус и Марија'. Људима које не познајем кажем 'Добро јутро, добар дан и добра вечер', пријатељима 'Бог, бок, еј или ди си. Једина ситуација у којој бих користио 'здраво' као поздрав била би ако бих видио Дјевицу Марију. У том је случају апсолутно прихватљиво рећи 'здраво ' - написао је он.

"Здраво ишчезава од 90-тих"

Докторка Славица Додиг, ауторика књига „Библијски крајолици”, „Лексикон библијских жена” и „Лексикон библијских мушкараца”, објавила је прије двије године како од 90-тих година поздрав “здраво” поступно ишчезава и да је то штета. Објаснила је и откуд потиче ријеч 'здраво'.

- “Здраво”, од римског поздрава “салве”, што значи “у здрављу”. У Старом завјету налазимо поздраве: “поздрав и здравље”,  “здравље и добру срећу”, а у Новом завјету анђео поздравља Марију: “Здраво, милости пуна”. Од 90-тих година поздрав “здраво” поступно ишчезава и то је штета – написала је др. Славица Додиг.

Ево што за ријеч 'здраво' каже хрватски језични портал:

Дефиниција: - поздрав при сусрету или растанку, међу вршњацима и пријатељима и сл. који један другоме говоре „ти“;

Фразеологија: - Здраво, Маријо почетне ријечи католичке молитве, усп. Здравомарија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана