Хрвати укидају “грјешку” и “стрјелицу”

Блиц
Хрвати укидају “грјешку” и “стрјелицу”

Загреб - Група стручњака Института за хрватски језик предложиће да се ријечи “на којима се ломи језик”, а које су наметнуте Хрватима посљедњих година, оду у историју, преноси “Блиц”.

Aко ће ријечи “стрјелица”, “грјешка”, “погрјешка”, “брјегови”, “трјезнији”, “маловрједнији”, “напрјечац”, “опрјека”, “крјепостан”, бити замјењене еквивалентима који су претходних година звучали “исувише екавски”.

Тако ће, на примјер, ријеч “грјешка” поново бити “грешка”, а “стрјелица” ће постати “стрелица”, док ће се глалол “не ћу” писати заједно.

- Желимо да правопис дигнемо на ниво опште прихваћености, а кључно нам је било начело потврђености у пракси, односно употребљености у писању и говору. Није добро да пишемо правила која нико не користи, односно да пишемо правопис, а да грађани користе нека сасвим друга рјешења. Неприхватљива је постојећа ситуација, у којој дјеца у школи пишу и читају једно, а у медијима, укључујући и Интернет, нешто сасвим друго. То није добро и свима је то јасно - каже Жељко Јозић, управник Института који ће израдити нови правопис.

У изради новог правописа поштовали су традицију, каже Јозић, али без рјешења која би велики дио грађана натјерала да поновно уче правопис или да постану предмет подсмијеха, као што је некад било са “тјешка грјешка”.

- Сматрамо да није добро да хрватски језик постане предмет поруге - истиче Јозић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана