Хрвати се одричу антифашизма

Срна
Хрвати се одричу антифашизма

Загреб - Хрватска се одриче једног од својих најважнијих државника Јосипа Броза Тита и једног од најважнијих дијелова историје - антифашизма, упозорава њемачки "Тагесшигел".

Лист наводи Титове заслуге у борби против фашиста.


Пише да "ни у једној окупираној европској земљи покрету отпора није успјело да побиједи противника без спољне помоћи, а партизанима у Југославији је то пошло за руком под Титовим вођством".

Аутор помиње и Титов раскид са са совјетским лидером Јосифом Висарионовичем Стаљином, те прелаз социјалистичке Југославије из пољопривредне у индустријску земљу.

Њемачки медији цитирају Титову изјаву из седамдесетих година прошлог вијека: "Ако народу дам демократију - међусобно ће поразбијати главе".

Дописник "Тагесцајтунга" наводи да десница у Хрватској сада мијења име Трга маршала Тита, јер им је Броз већ годинама "трн у оку" због тога што "није био националиста и патриота, већ интернационалац".

То је за хрватску десницу гријех, јер, према њима, Тито се борио за Југославију, а не за Хрватску, оцјењује лист.

Хрватски десничари као један од разлога за уклањање Титовог трга у Загребу наводе и његову изјаву дату у Рудом 1971. године: "Прије ће Сава потећи узводно, него Хрвати добити државу".

Била је то његова реакција на МАСПОК, националистички покрет у Хрватској седамдесетих година прошлог вијека који је на крају, ипак, довео до конфедерализације земље, озваничене уставом из 1974. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана