»Хрвати праве проблем и региону и Европској унији«

Агенције
»Хрвати праве проблем и региону и Европској унији«

Београд/Загреб - Дан након што је саопштено, па оповргнуто, да Хрватска омета Србију на путу евроинтеграција, не престају да стижу поруке о намjерама наших комшија.

Ипак, говори се и о будућим односима двију земаља.

Из Загреба поручују да се стандарди које намеће ЕУ морају поштовати, док је одговор Београда да желимо добре односе, шта год неко у окружењу радио.

Ко ће коме ако неће свој своме - Хрватска, комшијски, Србији жели срећан пут ка ЕУ, али под својим условима.

"Србија мора задовољавати неке стандарде које намеће ЕУ и које смо ми морали усвајати кроз мукотрпне преговоре који су трајали шест година. Према томе, све зависи од Србије. А, чујте, оно, универзална јурисдикција и тако, оно, не може Србија фигурирати као мини Хаг. Према томе, то се треба са њима договорити и о њима зависи темпо њихових преговора и закључења поглавља 23", навео је хрватски вицепремијер Томислав Карамарко.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је његов одговор да шта год неко радио, Србија жели добре односе, да српски брод сигурно плови и да ће се тако и наставити.

Маја Бобић из Европског покрета сматра да потез Хрватске није изненађење, али упозорава да инсистирање на том питању квари не само добре сусједске односе, већ шаље лошу поруку и за саму ЕУ.

Са друге стране, Александар Попов из Центра за регионализам истиче да је ово најгори могући моменат за такав потез Хрватске, у тренутку када је постигнут својеврсни консензус око захтјева Србије за отварање нових поглавља.

"Мислим да би била јако лоша порука што се тиче кредибилитета, озбиљности, али и политичке мудрости и Хрватске, али и Европске уније да се то сада постави као неко питање које не може да се превазиђе", додао је Попов.

Према његовим ријечима, односи са Хрватском већ дуже време генерално иду у лошем смијеру, а два фактора могу све ово да расплету.

"Један фактор би морао да буде Брисел, други фактор би морала да буде нека велика сила која би морала има утицаја на Хрватска, а то је, несумњиво, Немачка. Да ли ће она то урадити, то је питање, јер ми гајимо добре односе са Немачком, али невоља је у томе што је Брисел окупиран својом кризом, а његове темеље баш поткопавају овакви потези", истакао је Попов.

Попов каже да Хрватска сада има прилику да покаже свој уцјењивачки капацитет и да је једно сигурно - наставиће тим путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана