Хрвати најмање вјерују својим властима

Агенције
Хрвати најмање вјерују својим властима

Загреб - Повјерење у Владу и Сабор има само 13 одсто хрватских грађана, што је најнижи резултат међу свих 28 чланица Европске уније, показало је најновије истраживање Европског парламента које је спровео Евробарометар.

Како се наводи, шта је узрок ниског повјерења Хрвата у државу, не треба превише објашњавати, с обзиром на то да стручњаци годинама упозоравају да висока перцепција корупције има разоран учинак на повјерење у институције.

Хрвати при том за корупцију најодговорнијима сматрају политичке странке, а поразним резултатима Евробарометра сасвим сигурно су придонијели и нови политички трендови, попут непринципијелне парламентарне већине окупљене око коалиције ХДЗ-а и ХНС-а, коју на животу одржавају пребјези из СДП-а и Бандићеви “жетончићи”, пишу хрватски медији.

Такве комбинације подгријавају сумње у политичку корупцију, на којима се јављају и расту популистички покрети који живе од критике странака “мејнстрима”.

У програмима таквих популистичких странака и покрета редовно је и критика Европске уније, међутим резултати Евробарометра показују да грађани о том питању баш и не дијеле њихов став.

Повјерење у саму Европску унију има 46 одсто Хрвата, дакле готово три пута више њих него што их исказује повјерење у Владу Хрватске и Сабор.

Медији наводе оно што би још могло у резултатима да забрине Владу и премијера Андреја Пленковића јесте однос грађана према заједничкој валути, будући да се више од половине анкетираних у Хрватској изјашњава против увођења евра.

За увођење евра изјаснило се 42 одсто грађана, док је њих 54 посто против.

Када је у питању Црна Гора, грађани, њих 47 одсто, више вјерује Европској унији него црногорском парламенту и црногорској влади. Према писању подгоричке “Побједе”, истраживање је показало и да је 90 одсто Црногораца везано за своју земљу, док 10 одсто њих не осјећа повезаност.  

Евробарометар

Најнижи ниво повјерења у Владу и парламент је у Великој Британији, слиједи Бугарска, у којој парламенту вјерује само 17 одсто грађана. Очекивано, највеће је повјерење у државу у најразвијенијим чланицама попут Данске, Финске, Холандије и Луксембурга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана