Хрвати масовно траже руску вакцину

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Стотине Хрвата ових дана опсједају Амбасаду Русије у Загребу са само једним циљем - домоћи се руске вакцине против вируса корона "спутњик ве", пише "Вечерњи лист".

Велики интерес Хрватске, али и грађана Русије са пребивалиштем у Хрватској, за руску вакцину настао је након објаве резултата треће фазе клиничког испитивања вакцине "спутњик ве" у часопису "Лансет" од 2. фебруара.

Лист пише да у Амбасади Русије сваког дана одговарају на десетине упита грађана Хрватске, што телефоном, што имејлом, о томе како до руске вакцине.

Грађани питају и да ли могу да се вакцинишу у Амбасади или да ли је могу тамо купити - занима их гдје и како уопште могу до вакцине, а један дио људи жели да зна може ли једноставно да купи карту, упути се према Русији и тамо прими "спутњик ве".

Из Амбасаде су истакли да желе да помогну, али да они не вакцинишу нити набављају вакцину.

"Амбасада Русије у Хрватској, као дипломатско представништво, у оквиру своје надлежности не смије да се бави набавком, испоруком, дистрибуцијом и продајом вакцина. Такође, није могуће отићи у Русију јер тамо тренутно само вакцинишу руске држављане", навели су из Амбасаде.

За увоз било каквих лијекова у Хрватску потребне су одговарајуће дозволе државних тијела и надлежних институција ЕУ, а руска Амбасада је спремна да уложи све напоре за интензивирање билатералног дијалога, те за максимално брзо рјешење питања испоруке вакцина руске производње, ако буде постојала иницијатива хрватских власти.

"Нажалост, до сада нисмо добили никакав службени захтјев хрватске стране у вези са набавком руске вакцине", истакли су из Амбасаде и додали да се чак ни они још нису вакцинисали – у Русију не иду због проблема са директним путовањима.

С друге стране, хрватско Министарство спољних и европских послова послало је ноту страним дипломатским представништвима 29. јануара у којој је наведено да ће представници дипломатског кора у Хрватској, те сви страни грађани који бораве на територији Хрватске бити вакцинисани према распореду вакцинације у Хрватској.

Тај распоред, најприје, укључује медицинске раднике, штићенике у домовима, те старије од 65 година и угрожене групе.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана