Хрвати купују амерички ХИМАРС: Кога нишани Загреб?

ГС
Хрвати купују амерички ХИМАРС: Кога нишани Загреб?

Домет пројектила је до 200 километара. За кога би Хрватска, уколико буде жељела, могла да их употреби?

Није тешко погодити да је са обиљежавања 29 година од "Олује", током које је протјерано 205.000 Срба, а убијено око 2.000, када је прелетао француски ловац "рафал", један од 12 колико ће их Хрватска набавити, порука послата директно Београду, пишу "Вечерње новости", преноси РТ Балкан.

На истом мјесту хрватски премијер Андреј Пленковић је најавио ново наоружавање и то једним од најмоћнијих и најефикаснијих вишецјевних ракетних система данашњице М 142 - ХИМАРС које производе Американци.

Некада су западни сусједи били конкретнији. Донесена је одлука да се крене у обнову касарне у Бијелом Манастиру у Барањи и да се овдје, на граници са Србијом, пресели механизовани батаљон "Соколови" са америчким возилима М2А1 "бредли".

Према писању загребачких медија, набавка хрватских ХИМАРС-а ће коштати око 300 милиона долара за набавку вишецјевног ракетног бацача, што би значило да може да се купи од осам до 10 лансирних возила (20 милиона долара по комаду) и око 300 ракета (око 40.000 долара по комаду).

Домет пројектила је до 200 километара, а јасно је да Хрватска уколико буде жељела да их употреби, нема у окружењу кога другог да гађа осим Србије.

Са тим се слаже и генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић.

- Која је то држава против које би употребила наоружање? Сигурно неће, као чланица НАТО-а, против Италије и Словеније, а ни Босне и Херцеговине, јер је јужна граница БиХ, гдје живе и Хрвати, практично отворена. Такође, сигурно их не купују да би то оружје давали за неко ратиште, на примјер у Украјини, јер то раде велике западне земље. Тако да је сасвим јасно коме је намијењена набавка наоружања и оно је заправо највише вид притиска, као што су биле и НАТО базе у Албанији и Румунији, каже Миладиновић.

Додаје да је притисак јер Србија неће да попусти и уведе санкције Русији, али и због Косова и Метохије.

Миладиновић каже да како заправо нема објективне околности да изврше агресију, "онда се оваквим перфидним начинима врши притисак на нас".

"Новости" подсјећају да су Американци 2015. године први пут одбили Хрватску када је жељела да набави ХИМАРС, уз објашњење да им није потребно, али да је сада ситуација другачија.

На Србију се гледа као на "малу Русију", сматра се да Москва преко нас има утицај на Балкану и зато је дато зелено свјетло да се Загреб додатно наоружа. Јер, Хрватска као чланица НАТО-а мора да добије дозволу да ли смије да купи наоружање, које и од кога, указује београдски лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана