Хрвати имају највише оружја у приватном власништву у Европи

Срна
Хрвати имају највише оружја у приватном власништву у Европи

Хрватска се налази на првом мјесту у Европи по броју оружја у приватном власништву, преноси "Дојче веле".

Друго мјесто заузима Чешка, земља са десет милиона становника, у којој има око милион комада легалног оружја у приватном власништву.

Број цивила који посједује оружје скоро је шест пута већи од броја чешких војника и полицајаца.

Више од 300.000 људи у Чешкој има дозволу за посједовање оружја, а само мањи дио су ловци. Већина људи посједује оружје за личну заштиту.

Након недавног масакра у Прагу у којем је погинуло 17 људи, у Чешкој се расправља о Закону о посједовању оружја.

Право на ватрено оружје ради личне безбједности у Чешкој је загарантовано Уставом, па га није лако мијењати.

Гласови противника масовног наоружавања утишани су аргументацијом да је Чешка једна од десет најсигурнијих земаља свијета што се тиче насиља.

Истражујући масакр на Филозофском факултету у Прагу, гдје је студент убио 14, а ранио 25 људи, полиција је открила да је масовни убица легално посједовао осам комада ватреног оружја, упркос томе што се у прошлости лијечио од психичких болести.

Између осталог, посједовао је америчку аутоматску пушку АР-15 и чешки војни митраљез, а за куповину оружја узео је кредит у банци од 40.000 евра.

Чешка је један од највећих европских произвођача и извозника малокалибарског оружја широм свијета. Прије двије године извезла је оружје у укупној вриједности од око 1,2 милијарде евра.

Министар унутрашњих послова Чешке Вит Ракушан позвао је на дискусију о посједовању оружја, али је влада подијељена по том питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана