Хрвати и даље масовно долазе у куповину у БиХ: Цариници их жестоко кажњавају

ГС
Хрвати и даље масовно долазе у куповину у БиХ: Цариници их жестоко кажњавају

За 15 килограма купуса преко границе казна од 5.000 куна (око 1.300 КМ). Десет конзерви паштете једну су путницу скупо коштале, 3.000 куна (око 780 КМ), а за пет литара ракије у гепеку слиједи казна од 7.100 куна (око 1.850 КМ).

Управо из тих разлога хрватски грађани који купују у БиХ, врло добро пазе шта ће понијети преко границе.

У омиљеној прекограничној "шопинг меки" Неуму кажу: "Хрвати долазе у куповину, али бирану".

"Купују све намирнице које се смију куповати, од детерџената, слаткиша, пива. Наравно не смију куповати сиреве и месо јасна ствар и то не купују", казао је Мирко Провић, власник трговине у Неуму.

Јер месо и млијечни производи уопште не смију из трећих земаља у Европску унију због ризика од ширења болести. Поврће мора имати санитарни сертификат.

Мед и јаја смију преко границе, али само до два килограма. Допуштене су и једна литра жестоког пића, четири литре вина и 16 литара пива.

"Претјерују. Треба контролисати, али ово што се ради, што ми доживљавамо то је мало превише мислим", сматра Емир Хишоитовић из Бихаћа.

"У већину случајева је то ако прође прође, али има доста тога из незнања. Покушавамо информисати јавност како преко наших Интернет страница тако и дијељењем летака кроз путнички промет", објашњава Томислав Катић, шеф Граничне царинске канцеларије Стара Градишка.

Цариници су тако ове године заплијенили више од милион комада цигарета, 5.000 литара алкохола, 6 и по тона меса, 4 и по тоне млијечних производа, 5 тона воћа и поврћа и 800 килограма меда. За то су изрекли 4.600 казни у износу од 53 милиона куна (око 13.800.000 КМ).

С уласком у Шенген царинска правила, као и казне остају исте.

"Уласком Републике Хрватске у Шенген неће се ништа промијенити што се тиче рада царинске управе", потврдио је Катић.

Заплијењени шпек, кобасице и хреновке се уништавају. Јер нико не може гарантовати да су здравствено исправни за донирање у хуманитарне сврхе, а у шкрињи на граници заврши нешто готово свакога дана. Вјероватно ће и бити пуна све док БиХ и остале сусједне земље око Хрватске не уђу у ЕУ, пише "РТЛ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана