Хрвати ће годину дана користити двије валуте

Агенције
Хрвати ће годину дана користити двије валуте

ЗАГРЕБ - Влада и централна банка у Хрватској усклађују пакет кључних мјера којима ће, у тренутку када ова земља буде уводила евро, објавити рат заокруживању цијена.

То значи да ће се стати на крај неоправданим поскупљењима роба и услуга, потврђује порталу Новац Борис Вујчић, гувернер Хрватске народне банке.

Здравко Марић, потпредсједник Владе и министар финансија, на једном скупу је говорио о инструментима којима се Бански двори намјеравају одупријети поскупљењима у тренутку замјене куне евром.

Главна мјера око које постоји сагласност фискалне и монетарне политике у Хрватској односи се на дуално исказивање цијена у раздобљу од највјероватније шест мјесеци прије увођења евра и послије њега, преноси Инвеститор.

Ако би Хрватска, на примјер, увела евро 1. јануара 2023. године, што се узима као реалан датум, то би значило да би сви трговци већ од 1. јула 2022. године цијене роба и услуга исказивали и у кунама и еврима.

Исто би правило важило и у првих шест мјесеци након што Хрватска уведе евро, и то како би се људи навикли на нову валуту и могли упоређивати цијене истих производа у кунама и еврима.

Наравно, обавеза исказивања дуалних цијена, у кунама и еврима, зависи од датума увођења евра, што значи да би евентуално увођење евра 1. јануара 2024. године, или годину дана касније него што се очекује, за годину дана помјерило и шестомјесечни термин дуалног исказивања цијена роба и услуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана