Хрвати бацају јелке да неко не би помислио да су Срби

index.hr
Хрвати бацају јелке да неко не би помислио да су Срби

Јуче је био 6. јануар, у “правих” Хрвата католика познат као дан кад се обвезно уклања божићна јелка да не би неко помислио да славе “српски Божић”, пише inedx.hr.

Због тога је данас Карловац био затрпан одбаченим јелкама, а скупљали су их радници Зеленила. Прикупљени одбачени борови претвориће се у компост.

“Многи данас виде своје сусједе како носе бор (божићно дрвце) и бацају га у смеће. И док идете градом видите да је то пракса код већине становника у граду. Стотине борова је бачено на улицама града. Зар су хрватски католици толико искомплексирани да то раде само да би показали анимозитет према Србима и сутрашњем благдану Божића по јулијанском календару? Чини се да јесу! Та слика пуно говори о нашим вјерницима и духу Божића којег су славили”, писала је на својим страницама Жупа светог Јосипа са сплитског Мертојака још 2011. године.

“Нажалост, и  данас се говори о томе како се бор мора макнути, јер 'ми не славимо српски Божић'. И не дај Боже да имате бор и да свијетле лампице на православни Божић... смак свијета, јер није 'наш' Божић. То је тако жалосно и ништа друго доли израз најниже врсте вјерске нетрпељивости”, додали су.

Фотографије из Карловца погледајте ОВДЈЕ.

Осам година касније иста слика на улицама Хрватске. Иако из Цркве поручују да бор не морате мицати до краја јануара.

“И данас можете у неким црквама примијетити и остављање божићних украса све до благдана Свијећнице. Управо тако је у Пољској - обитељи држе бор све до 2. мјесеца. Не заборавимо, они су исте вјероисповијести као и ми. Стога поштујмо своју вјеру и вјерске обичаје и не мијењајмо их да би напакостили другима или показали своју различитост и искључивост”, поручили су из Жупе светог Јосипа.

Додајмо томе да и у Ватикану велики бор и јаслице стоје тијеком цијелог јануара, пише Index.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана