ХРТ у сред пандемије емитовао антивакцинашки серијал

Tanjug
ХРТ у сред пандемије емитовао антивакцинашки серијал

ЗАГРЕБ - Хрватски јавни сервис је усред пандемије корона вируса емитовао документарни серијал који обилује антивакцинашким ставовима, пише портак Индекс.

Ријеч је о серијалу Сусрети с аутизмом: Права истина, а ставови мишљења која су у њему изнесена изазвала су велико негодовање међу стручњацима, у јавности и на друштвеним мрежама.

Застрашивање тезама о штетности вакцина, којих не мањка у серијалу, потпуно је антинаучно и неприкладно увијек, а посебно је опасно када долази с националне телевизије, и то усред пандемије, када цијело човјечанство полаже наду у што скорији развој вакцине које би нам требало омогућити да се вратимо нормалном животу, оцјењује хрватски портал.

Индекс наводи и да ће баш вакцина против грипа бити важна на јесен и зиму како би се заштитили барем од тог патогена који би заједно с ковидом-19 могао направити огромне проблеме.

Комбинација те двије болести могла би бити знацајно озбиљнија од сваке саме за себе, а уз то би здравствени системи могли бити пренапрегнути преко свих граница јер би многи људи симптоме прехладе или грипа у страху могли замијенити за симптоме ковида-19.

Документарац има пет наставака, који се емитују на програму ХТВ 4, а измеду осталог даје повеци простор ненауцним антивакцинашким тезама и спекулацијама родитеља деце са аутизмом који не располажу знањем о вакцинама, а емоционално су инволвирани, наводи портал.

Шеф Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак за Индекс је рекао да сматра да треба ограничити приступ медијима антивакцинашким организацијама и појединцима зато што шире неистине и лажне информације о дејству и нуспојавама вакцина, а да се притом не даје могуцност науци и струцњацима који се тиме баве, пре свега епидемиолозима, вакцинолозима, имунолозима и педијатрима, да дају одговарајуце одговоре на њихове оптужбе и тезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана