ХРТ: Коначно почиње приказивање "бункерисаног" серијала о НДХ

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЗАГРЕБ - Хрватска телевизија од 20. септембра коначно почиње емитовање документарне серије о усташкој Независној Држави Хрватској (НДХ), као и почецима стварања усташког покрета, који ће довести до геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима.

Један од аутора серијала историчар Хрвоје Класић рекао је за хрватске медије да је серија била "бункерисана" пар година у Хрватској радио‑телевизији (ХРТ).

"Сваком режисеру је највећа част када му филм и серија заврше у бункеру - то је најбоља реклама. Нећу сада улазити шта се тачно догодило, само знам да је ова серија морала бити много прије завршена.

И да је морала много прије бити приказана. И то не због нас, него због ХРТ-а", навео је Класић, а преноси портал "Директно".

Истичући велике заслуге режисера и косценаристе Миљенка Буковчана и монтажера Иве Блашковић, Класић је открио да серијал отварају епизоде под називима: "Два атентата", "Нова Европа" и "10. април", а слиједе "Усташка држава" и "Хрватска до Дрине"...

"Серија има 12 епизода и није рађена идеолошки ни тенденциозно. Улазимо у причу много прије настанка НДХ, објашњавајући зашто је настао усташки покрет. Биће приказане теме терора, али и теме унутрашње политике, културе, спољне политике и војске.

Препоручујем људима да не реагују на прву", рекао је Класић. Документарни серијал о НДХ, први такве врсте у Хрватској од стицања независности деведесетих година прошлог вијека, коштао је око 1,5 милиона куна (око 200.600 евра). У серији говоре врхунски стручњаци из цијелог региона и Европе. Класић појашњава да "супротстављених мишљења нема, али само зато што десничарски историчари нису жељели да учествују".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана