ХРТ као "Надреалисти": Фасцинирани ученицом јер поред српског говори и хрватски језик

ГС
ХРТ као "Надреалисти": Фасцинирани ученицом јер поред српског говори и хрватски језик

ЗАГРЕБ - Прилог Хрватске радио-телевизије (ХРТ) о дјевојци која је "матерњи српски језик замијенила хрватским језиком" изазвао је мноштво реакција корисника друштвених мрежа, преноси портал Кликс.

Вијест о 17-годишњој Теи Лончар је велики број људи насмијaла, а за неке је апсурдна.

Како је објавио ХРТ, Теа се с породицом вратила из Крушевца у Карин и најбоља је ученица обровачке средње школе.

- Дуго нисмо стрепјели на снимању, као пред овом 17-годишњакињом. Пре Теом смо добро пазили шта и како говоримо јер је анализирала сваку нашу ријеч. Заправо, Теа је непогрешива. У именику се нижу саме петице, а најбоља је ученица у школи - ријечи су којима почиње прилог новинара Едија Шковрља.

У прилогу констатурју да је научити језик у само три године тако добро да можете ићи на такмичења, успјех и за врсне језикословце

И за њену разредницу Ивану Шегарић је изненађујуће како је брзо научила хрватски језик, а указала је да Теа учествује и на такмичењима из хрватског језика. Како је казала, фасцинантно је како је савладала језик.

Теа је испричала и "анегдоту" с такмичења.

- Питала сам професора: "Где ћу сад да седнем?" Рекао ми је: "Сједи гдје хоћеш" - присјетила се Теа.

Новинар Шковрљ констатовао је да јој није било лако научити језик и да јој се на многим ријечима "ломио језик". Теа је истакла да јој је најтеже било изговорити "невјеројатно јер се на српском језику каже невероватно".

За аутора прилога су "језици слични, али ипак толико различити". Поручио је да "када у друштву Теа распали на крушевачком, све развесели".

- Чарапа, папуча, субота, недеља, столица, хаљина, то су неке ријечи на које људи попадају од смијеха - казала је она.

С обзиром на то да је у прилогу указано и на бројне егзистенцијалне поштекоће с којима се суочавају она и њена породица, многи сматрају да је управо то  требало да буде тема прилога, као и њен школски успјех упркос тим потешкоћама.

Теина породица живи од 3.000 куна и 500 куна стипендије коју Теа добија из Србије, а до школе и назад она и сестра сваки дан пређу тридесетак километара, путем из средњега вијека.

У селу живе сами, изолиовани, што је, каже Теа, тјера да буде још боља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана