ХРТ: Грабар-Китаровић побјеђује, али тек у другом кругу

Агенције
ХРТ: Грабар-Китаровић побјеђује, али тек у другом кругу

Загреб - Три дана уочи предсједничких избора у Хрватској, објављено је да анкета међу бирачима указује ће бити и другог круга гласања.

Хрватска радиотелевизија (ХРТ) је, по најновијој анкети, уз то вечерас јавила да ће се у другом кругу надметати садашња предсједница и кандидаткиња Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Колинда Грабар-Китаровић и бивши премијер, социјалдемократа Зоран Милановић.

Мјесечно истраживања агенције “Промоција плус”, рађено од 13. до 17. децембра, показује да Грабар-Китаровић осваја 28,3 одсто гласова, а кандидат Социјалдемократске партије (СДП) 26,6 одсто.

Да су избори били у време испитивања, трећи би био кандидат деснице, популарни пјевач Мирослав Шкоро, за кога би гласао 20,7 одсто бирача.

По том истраживању, у другом кругу побјеђује Грабар-Китаровић. Она би тада освојила 49 одсто гласова, а Милановић 46,9 одсто.

Неодлучно је било 4,1 одсто испитаних.

По анализи, Шкоро би у случају да прође у други круг, побједио Грабар Китаровић с 3,6 одсто гласова више (Шкоро 48,7 одсто, Грабар-Китаровић 45,1 одсто), а Зорана Милановића би - када би њих двојица били у другом кругу - побједио с 5,6 одсто (Шкоро 50,2 одсто, Милановић 44,6%), преноси ХРТ.

Од укупно 11 кандидата који ће учествовати на недјељним предсједничким изборима, још би само европосланик и бивши судија Трговачког суда у Загребу Мислав Колакушић освојио значајнији број гласова, око седам одсто. Сви остали су испод три одсто.

Анкета је рађена на узорку од 1.400 испитаника, а спроведена је према начелу “цијела Хрватска - једна изборна јединица”.

ХРТ је навео да је статистичка грешка само плус/минус 2,62 одсто, а ниво поузданости 95 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана