ХР Тужилаштво:15 година за Санадера

Агенције
ХР Тужилаштво:15 година за Санадера

Загреб - Хрватско тужилаштво у завршној ријечи тражи да се бивши премијер Иво Санадер осуди на максималну казну од 15 година затвора за ратно профитерство и примање мита, јавиле су агенције.

Према ријечима Тамаре Лаптош која је тужилац у овом процесу и замјеник директора канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала, Санадер је крив и за ратно профитерство.

Говорећи о дијелу оптужнице у коме се Санадер терети за примање 3,61 милиона куна (794.000 евра) провизије од аустријске Хипо банке, Лаптош је нагласила да се ради о ратном профитерству, јер се Санадер као тадашњи замјеник министра спољних послова Мате Гранића окористио у вријеме рата и врло високе инфлације, због које је Хрватска тешко долазила до новца на међународном финансијском тржишту.

- Злоупотреба Санадера у томе је да користи свој положај да добије провизију коју му треба одузети, што је и ратно профитерство јер је тада трајао рат за који се издвајало 50 одсто буџета, па се нису могла издвојити средства за куповину амбасада - рекла је она.

Она је нагласила да из исказа већине свједока испада да је Санадер водио преговоре, иако их је, на иницијативу аустријског министра спољних послова Алојза Мока, отворио Гранић.

Новац од аустријске банке која се 1994. године тек пробијала на хрватско тржиште Санадер је примио на име Еугена Лакс, емигранта кога је, по исказима неколико свједока, упознао почетком 90-их.

Она је указала и на исказе свједока да лице које је примало паре и потписивало њихов пријем није био “прави” Лакса, већ лице знатно млађе од њега.

Из исказа једног од шефова Хипо банке и из банкарских биљешки видљиво је да је Санадер тражио знатно вишу провизију од чак осам одсто износа кредита.

Управа банке на то није пристала па је тадашњи шеф управе Хипа Волфганг Култерер испреговарао да се провизија смањи на пет одсто, што је био горњи лимит провизије која се исплаћивала посредницима.

У наставку завршног говора тужилац Вања Марушић изнеће завршну ријеч за другу тачку оптужнице која Санадера терети да је од мађарског МОЛ-а требало да прими десет милиона евра мита за препуштање управљачких права у Ини, односно да је примио пола тог износа.

Санадер је у свом завршном говору одбацио оптужбе за ратно профитерство у афери Хипо, истичући да није примио мито нити да је мађарском МОЛ-у препустио управљачка права у Ини.

- Мито од МОЛ-а нисам тражио, нити сам га примио - рекао је Санадер.

Сутра завршно излагање има Санадерова одбрана, а иако се пресуда најављивала за 16. новембра, извјесније је да ће бити изречена наредне седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана