Хотват: Скидањем српске заставе у Крњаку доведен у питање суживот

Aгенције
Хотват: Скидањем српске заставе у Крњаку доведен у питање суживот

Загреб - Скидање заставе српске националне мањине са зграде општине у Крњаку довело је у питање суживот већинског и мањинског народа на том подручју, рекао је данас посланик Самосталне демократске српске странке у Хрватском сабору Миле Хорват.

"Застава српске националне мањине у општини Крњак стоји од 2004. године и до сада никоме није сметала, јер је током протеклих десетак година изграђен коректан суживот између већинског и мањинског народа", рекао је Хорват.

Он је нагласио да не треба да чуди ако неко у алкохолизованом стању овако реагује, уколико је до сада у предизборним кампањама толерисан говор нетолеранције према појединим етничким групама, јављају хрватски медији.

Хорват је критиковао хрватске медије што су заставу која је скинута назвали српском, па су је чак и погрешно приказивали на снимку.

"То је застава српске националне мањине регулисана Уставним законом о правима националних мањина и разликује се од заставе Републике Србије", поручио је Хорват.

Он очекује да Министарство унутрашњих послова Хрватске реагује, да правосуђе обави свој дио посла, те да Хрватски сабор осуди тај инцидент.

Предсједник Хрватског сабора Јосип Леко поручио је да је неприхватљива свака дискриминација, посебно хрватских грађана на основама националних или међунационалних односа.

Хрватски навијачи јуче су у мјесту Крњак код Карловца демолирали општинску зграду и однијели заставу која је, како закон предвиђа, била окачена на копљу на општинској згради.

Кордунашка општина Крњак код Карловца има српску већину, а осим Срба и Хрвата повратника, на подручју општине живе и досељени Хрвати из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана