Суманута поскупљења у Хрватској: "Бојимо се да ће цијене оставити лош утисак на госте"

ГС
Суманута поскупљења у Хрватској: "Бојимо се да ће цијене оставити лош утисак на госте"

ЗАГРЕБ - Почетак туристичке сезоне у Хрватској испод је очекивања, на шта указује и један податак да је током протекла два викенда у земљу ушло чак четири пута мање странаца у односу на прошлу годину, што се прије свега приписује повећању цијена свих роба и услуга.

Само на Макарској ривијери у јуну је забиљежен пад од шест одсто и у броју туриста и у ноћењима. Предсједница струковне групе хотелијера ХГК Сплит Давина Љубичић Ђирлић каже да попуњеност капацитета није лоша, али да су им очекивања била много виша.

- Попуњеност није лоша, ми смо мање више задовољни, али како је кренуло у априлу и мају, више смо очекивали од јуна… фали нам притисак „ласт минуте“ гостију… Изостало је тржиште Велике Британије, Њемачке, осјети се да их је нешто мање долази ове године - рекла је Љубичић Ђирлић за загребачку Н1 тв..

На питање да ли је разлог томе у превисоким цијенама, она каже да се сви слажу да су ове године цијене порасле у свим сегментима и да ће то оставити лош утисак на госте.

- Сигурно. Ја сам двадесетак година у туризму и сви се слажемо да нас је страх шта ће нас чекати у будућности. Свака одрађена сезона дефинише се на претходну годину. Цијене ове године порасле су у свим сегментима и бојимо се да ће то оставити лош утисак на госте, првенствено јер услуга треба да прати цијену,  а бојимо се да бисмо ту могли подбацимо - рекла је Љубичић Ђирић.

Заборавља се, каже, да су ове године сва тржишта отворена, у Грчкој, Турској, Шпанији, где је пуно јефтиније него у Хрватској.

- Треба пазити и дугорочно размишљати, не живимо од данас до сутра - каже Љубичић Ђирлић.

И Жељко Гарача с Економског факултета у Сплиту сматра да су се многи полакомили.

- Понесени резултатима прошле туристичке сезоне и најавама да ће ова бити боља је многе навела на драстично поскупљење цијена - каже Гарача.

Упозорио је да ово не слути на добро.

- Упоредио сам бројеве колико је страних туриста ушло у Хрватску протекла два викенда и тај број је фрапантно мањи, четири пута мањи - рекао је Гарача за Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана