Хојс: Посебне контроле могле би изазвати застој у саобраћају на граници Словеније и Хрватске

Срна
Хојс: Посебне контроле могле би изазвати застој у саобраћају на граници Словеније и Хрватске

ЉУБЉАНА - Процес повезивања информационих система држава Шенгена, који предвиђа посебне контроле за држављане трећих земаља на спољним шенгенским границама, могао би довести до застоја у саобраћају на граници Словеније и Хрватске, рекао је словеначки министар унутрашњих послова Алеш Хојс.

Хојс је то изјавио након виртуелног састанка министара унутрашњих послова чланица ЕУ.

Министри су се на састанку упознали с припремама на увођење интероперабилности више информационих система у Шенгену, који предвиђа и појачану контролу уласка држављана трећих држава, али није прихваћен приједлог Словеније и Хрватске да се такве контроле спроводе на спољним границама ЕУ, па би у садашњем облику нови систем могао изазвати застоје на граници двије чланице с обзиром да Хрватска није дио шенгенског простора.

"Систем интероперабилности захтијева и узимање отисака прстију и друге поступке, што ће несумњиво изазвати велике застоје на хрватској страни. Спомињала се и могућност посебних редова за пролаз путника из трећих држава, али свуда на терену то неће бити могуће", казао је Хојс након састанка.

Он је додао да је рок за успостављање интероперабилности због кашњења у неким државама одгођен за мај 2022. године, преноси Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана