ХНС: Незадовољство због Шмитовог наметања одлука

Срна
ХНС: Незадовољство због Шмитовог наметања одлука

МОСТАР- Хрватски народни сабор /ХНС/ БиХ изразио је незадовољство због чињенице да је у вези са формирањем власти у Федерацији БиХ Кристијан Шмит још једном наметнуо одлуку "која у једном дијелу деградира његову одлуку од 2. октобра прошле године".

"Иако наметнута одлука у дијелу који се односи на измјене Устава ФБиХ није трајног карактера, потребно је без одлагања покренути процес разговора о измјенама и допунама Устава и Изборног закона како би дошло до домаћих и оптималних рјешења и имплементације одлуке Уставног суда БиХ у предмету `Љубић`, као и свих пресуда Европскога суда за људска права, што је такође дио и потписаних међустраначких споразума", саопштено је из ХНС-а.

ХНС БиХ најоштрије осуђује понашање "радикалних бошњачких актера који су неодговорним и скандалозним изигравањем преузетих обавеза системски онемогућили унутрашњи договор".

"Свјесно и намјерно кршење потписаних политичких споразума од радикалних бошњачких актера је довело до још недемократске интервенције међународне заједнице", навели су из ХНС-а.

ХНС БиХ захтијева хитну измјену изборног законодавства и усвајање ограничених измјена Устава БиХ како би се у Предсједништву БиХ и Дому народа ФБиХ бирали легитимни политички представници конститутивних народа у складу са основним начелима Дајтонског споразума.

Шмит је јуче наметнуо одлуку о именовању Владе ФБиХ и наложио да данас буде одржана сједница Представничког дома Парламента ФБиХ на чијем дневном реду треба да буде само потврђивање федералне Владе.

Премијер, потпредсједници и министри Владе ФБиХ које је предсједник овог ентитета предложила у приједлогу одлуке, коју је потписала 30. марта, а усагласио један од потпредсједника 3. априла и измијењене су 27. априла, овиме се сматрају именованима у складу са Уставом ФБиХ, наводи се у одлуци објављеној на страници ОХР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана