ХНС: Неке странке желе претворити Федерацију БиХ у бошњачку државицу

Срна
Foto: ХНС

МОСТАР - Хрватски народни сабор (ХНС) осудио подстицање на насиље и пријетње ратом које упућују бошњачке политичке странке чији је циљ статус кво и претварање Федерације БиХ у бошњачку државицу.

"Оштро осуђујемо најаве насиља, подстицање сукоба и пријетње ратом у БиХ које упућују бошњачке политичке странке, њима блиске организације и активисти, а све с циљем очувања статуса кво који би омогућио наставак политичког насиља над Хрватима као конститутивног народа на сљедећим изборима и тиме урушавања Дејтонског мировног споразума", саопштено је из ХНС-а.

У саопштењу је наведено да је потпуно неприхватљиво да неодговорне политичке опције и појединци зазивају сукобе у БиХ којој је као никада потребан мир и стабилност, те напредак према евроатлантским интеграцијама.

"Оштро осуђујемо системско подизање међунационалних тензија", истакао је ХНС. Из ХНС-а су подсјетили на недавне нападе на Хрвате, њихову имовину и симболе код Тешња, Вареша и другим мјестима у средњој БиХ и позвали политичке званичнике и медије на одговорност и осуђивање таквих напада.

"Јавна харанга која има јасне обрисе оркестрираног пропаганданог дјеловања има само један циљ, очувати могућност да се настави с пројектом реализације претварања ФБиХ у бошњачку државицу.

При томе се притисцима покушава обесхрабрити међународну администрацију ангажовану у БиХ у намјери да стабилизују односе и спријече ескалацију", истакли су из ХНС-а.

У ХНС-у очекују да сва рјешења буду праведна, у складу са духом и словом Дејотна и Уставом дефинисаном улогом конститутивних народа и свих осталих, који морају моћи бирати легитимне политичке представнике на свим нивоима и имати улогу у расподјели власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана