ХНД позива на протест против "закона опасних намјера" или "Lex AP"

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Хрватско новинарско друштво позвало је грађане на данашњи протест у Загребу и Сплиту против предложених измјена Кривичног закона у који је влада премијера Андреја Пленковића убацила ново кривично дјело "неовлаштено откривање садржаја истражне или доказне радње".

Пленковићева влада је већ прослиједила приједлог измијењеног закона у парламент. У једном од измијењених чланова пише да је за кривично дјело одавања информација из истражног или доказног поступка предвиђена казна до три године затвора, а у другом ставу истог члана да се ово не односи на новинаре.

Из ХНД тумаче да то значи да ће сви који би потенцијално могли да упозоре на неправилности у истрагама кривичних дјела, на примјер, на покушај заташкавања коруптивних радњи владајућих, бити кажњени ако о томе обавијесте јавност, односно новинаре.

Новинари који објаве такве информације за то неће одговарати кривично, али ће се широко отворити врата полицији или ДОРХ-у да им претражују мобилне телефоне, рачунаре, мејлове, не би ли дознали одакле им информације.

Из ХНД истичу да, ако овакав закон буде донијет, грађани неће добијати информације о кривичним поступцима од јавног интереса као што су докази да су државни службеници, особе на високим политичким дужностима, на примјер, министри починили коруптивно кривично дјело или злоупотребили положај.

Тиме ће, истичу из ХНД, бити спријечена расправа о кључним питањима за предстојеће изборе и Хрватска ће постати деклараторна демократија.

"Закон отвара широм врата скривању злоупотреба од репресивног апарата и укида јавност као контролни механизам рада полиције, државног тужилаштва и судова. Све особе из система истраге које дођу до података о неправилностима, а који су од јавног интереса, добро ће размислити прије него што их подијеле с медијима. Држава их је застрашила, три године затвора нису шала", наводи се, између осталог, у позиву ХНД-а на протест.

ХНД је овај закон у поступку доношењу назвали "законом опасних намјера", а у јавности је добио назив "Lex AP".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана