Хитна евакуација хиљаду људи у словеначком граду

Телеграф
Хитна евакуација хиљаду људи у словеначком граду

У Словенији, у Новој Горици, наређена је евакуација 1.000 људи, а будући да је ово погранично мјесто, са друге стране границе, у Италији још 2.000 људи биће евакуисано данас због бомбе која треба да буде деактивирана!

У словеначкој Новој Горици, у 10 сати ујутру, почеће процедура деактивације 226-килограмске неексплодиране бомбе из Другог свјетског рата, коју су радници пронашли прошлог четвртка на градилишту жељезничке станице Нова Горица. Прије тога је наређена потпуна евакуација за становнике у пречнику од 400 метара, која се такође протеже на италијанску страну.

У 8 сати ступила је на снагу забрана уласка у евакуациону зону, а локално становништво ће моћи да напусти подручје до 9 сати.

Почетак процеса деактивације бомбе биће најављен звучним упозоравајућим сиренама, а процес ће обавити припадници Државне јединице за заштиту од неексплодираних увјерења. Очекује се да ће процес деактивације бомбе почети у 10 сати.

На словеначкој страни биће успостављене двије безбједносне зоне. Потпуна евакуација биће наређена за прву, црвену зону, гдје живи 961 особа. Ово подручје на словеначкој страни границе протеже се до 400 метара од мјеста где је бомба пронађена.

Друга, жута зона, у којој живи 2.064 особе, такође ће бити покривена. То значи да ове особе неће моћи да излазе напоље након што звучна сирена буде активирана и очекивано до 11 сати. Ово подручје на словеначкој страни границе протеже се између 400 и 600 метара од мјеста на којем је бомба пронађена.

Надлежне службе ће такође провјерити цјелокупну евакуациону и заклоњену зону помоћу дронова. Како извјештава италијански "Il Piccolo", између 1.500 и 2.000 људи мораће да напусти своје домове на италијанској страни границе.

За оне који не буду имали гдје да оду током евакуације, општина Нова Горица ће припремити велику салу у општинској палати и организоваће помоћ током евакуације. У протеклим данима, сви који живе у евакуационом и заклоњеном подручју добили су детаљна упутства у својим поштанским сандучићима.

Општина Нова Горица тренутно реновира зграду у којој је пронађена бомба с циљем да је припреми за Европску престоницу културе 2025. У згради, коју су назвали "EPIC", биће постављен програм који ће успоставити физички и виртуелни изложбени простор, узимајући у обзир елементе баштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана