Хиљаде вјерника и вечерас на молебану у Саборном храму у Подгорици

Срна
Хиљаде вјерника и вечерас на молебану у Саборном храму у Подгорици

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици и око њега сабрале су се и вечерас хиљаде људи поводом молебана Пресветој Богородици за спас српских православних светиња у Црној Гори које су дошле под удар дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести.

Након молебана, вјерни народ крену је у молитвену шетњу до цркве у подгоричком насељу Момишићи, гдје почивају 42 момишићка мученика, и назад до Саборног храма.

Свештеници су и вечерас поновили да ће са инконом и свијећом у руци вјерни народ успротивити отимању светиња Српске паравославне цркве /СПЦ/ од актуелног режима и њиховог злог закона.

“Овако велики број вјерника на молебаним и у литијама у Подгорици и потом и у другим градовима Црне Горе свако вече је најбољи доказ и потврда да ћемо одбранити покушај отимања наших светиња”, рекао је свештеник Никола Пејовић.

Он је рекао да свако вече широм Црне Горе десетине хиљада вјерника са својим владикама, монасима и свештенством подиже глас против накарадног закона којим се желе СПЦ одузети храмови, цркве, манастири и ћивоти светаца.

Према процјенама Митрополије црногорско-приморске, широм Црне Горе од Пљеваља, Берана и Бијелог Поља, па до градова на приморју свако вече на протестима се окупи око 70.000 вјерника.

Петицију против Закона о слободи вјероисповјести, прије него што је усвојен 27. децембра у Скупштини Црне Горе, потписало је више од 110.000 вјерника.

Законом о слободи вјероисповијести у Црној Гори предвиђа се да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана