Хил: Научни приступ кључан за рјешавање питања литијума у Србији

Танјуг
Хил: Научни приступ кључан за рјешавање питања литијума у Србији

БЕОГРАД - О судбини налазишта литијума у Србији требало би да одлучи српски народ и није на странцима да говоре шта треба да уради, изјавио је синоћ амерички амбасадор Кристофер Хил и нагласио да је литијум велика прилика, али да грађани Србије сами треба да се увјере да је то тако.

Хил је рекао у интервјуу за ТВ К1 да Србија има налазиште литијума које је једно од највећих и најбољих у Европи, као и да ће од Србије зависити да ли ће то бити дио њене будућности.

"Ако будете тражили моје мишљење, мислим да је то права прилика за српски народ, али очигледно Срби треба да буду сигурни у ту одлуку. Морају да осјете да то заиста функционише", рекао је Хил.

Подсјетио је да се у српском парламенту водила дебата о ископавању литијума.

"Мислим да је то питање које треба да се ријеши коришћењем науке. То је веома важно. Потребно је више науке. Одлука ће бити на Србији. Нисам ту да кажем Србима - морате имати литијум. Одлука је на Србији", рекао је он.

Додао је да у САД постоје налазишта литијума и то и на истоку и на западу земље и да је литијум важан, јер је примаран за електрична возила.

"То је очигледно дио будућности, тако да ћемо морати да видимо шта ће Србија одлучити. Мислим да је било прикладно да се води расправа у парламенту и да ће када поново буде имала те дискусије између изабраних званичника, Србија спознати шта је то што мора да уради", истакао је он.

Нагласио је да је Србија успјешна држава, која је такође и мала и да када мале државе, како је рекао, од шест и по милиона становника, имају залихе неопходних минерала, онда је важно да одлуче шта да раде са тим залихама.

За доношење такве одлуке, према његовим ријечима, неопходно је да се разговара што је више могуће.

"Не говорим Србији како да донесе одлуку о овоме, јер има изабране званичнике. Србија је донијела многе одлуке и мислим да одлуке које је до данас донијела, по многим питањима усмјеравају Србију у правцу Запада", истакао је Хил.

Говорећи о недавном уговору за производњу соларне енергије са америчком компанијом UGTR, Хил је рекао да ће Србији у будућности бити потребно много више електричне енергије и да су њене тренутне могућности за производњу струје већ на граници.

Додао је да је зато неопходно пронаћи друге начине.

"Ресурси угља у Србији се смањују и она мора да увози угаљ и то камионе угља из Босне и Херцеговине. Србији је очигледно потребно више извора енергије како би се производило више електричне енергије", рекао је он и нагласио да је од велике важности за Србију то што ће радити са великом америчком компанијом која производи сунчеву енергију.

Соларно постројење ће бити комбинација производње електричне енергије и складиштења струје у облику батерија.

"Ово је веома модеран концепт. Ми говоримо о два милиона соларних панела. Данас је важно да разумемо соларну енергију, која је забиљежила скоковит раст и помјерала границе у посљедњих 10 година", истакао је Хил уз оцјену да је Србија донијела важну одлуку по питању соларних електрана коју он апсолутно подржава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана