Хернадију ће бити суђено у одсуству

Агенције
Хернадију ће бити суђено у одсуству

Загреб - Загребачки Жупанијски суд потврдио је јуче оптужницу против предсједника управе Мађарске нафтне компаније МОЛ Золта Хернадија, кога терети да је подмитио бившег премијера Хрватске Иву Санадера.

Мито је дат да би мађарској нафтној компанији била додијељена већинска управљачка права у "Ини".

Оптужно вијеће саопштило је да ће Хернадију, који није доступан хрватском правосуђу, бити суђено у одсуству, а одбијен је и захтјев његове одбране да буде укинута одлука о истражном затвору.

Хернадијева одбрана најавила је жалбе на судске одлуке јер сматра да нису утемељене, док је тужилац Уреда за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) Вања Марушић казала да је задовољна јер је суд потврдио све њихове захтјеве.

УСКОК тврди да је шеф МОЛ-а током 2008. и 2009. године са Санадером договорио да, за мито од 10 милиона евра, измијени дионички уговор у мађарску корист.

УСКОК тврди да је Санадер, као противуслугу за примљени мито, договорио измјене дионичког уговора између МОЛ-а и "Ине" знајући да то "није у интересу Републике Хрватске".

Истрагу против Хернадија УСКОК је прекинуо у децембру 2012. године и поново је покренуо послије уласка Хрватске у ЕУ. Уз то је затражен и истражни затвор пошто је Мађарска одбила да Хернадију уручи позив за испитивање у Хрватској, а сама није жељела да га испита правдајући се заштитом националних интереса. Санадер је због примања мита од Хернадија осуђен на 10 година затвора.

Врховни суд још није донио правоснажну одлуку у том случају, а у међувремену УСКОК је подигао оптужницу против Хернадија, што је Санадерова одбрана протумачила као притисак на суд.

Потјерница

Потјерница за Золтом Хернадијем је у међувремену, без знања хрватског суда, тужилаштва или полиције, нестала са Интерполове странице, јер је Хернадијева обрана пред Уставним судом затражила ревизију поступка на основу којег му је одређен истражни затвор те расписана међународна потјерница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана