Хернади намјестио тужбу

Агенције
Хернади намјестио тужбу

Загреб - Челник највеће мађарске нафтне компаније МОЛ Золт Хернади намјестио је суђење против себе у Мађарској како би предухитрио суђење у Хрватској, гдје га терете да је подмитио бившег премијера Иву Санадера.

Ово тврди шеф пољске нафтне компаније ПКН Орлен Јацек Крањиец у снимку који је процурио у јавност.

Крањиец у илегално снимљеном разговору с пољским министром трезора Влодзимирзом Карпинским у јануару ове године у једном ресторану у Варшави наводи да му је Хернади казао да ће "једна жена од повјерења" по имену Абел испунити оптужницу против њега у Мађарској те да ће га потом на суду у марту ослободити сваке кривице.

- Моји адвокати казали су ми да ако се за исти случај донесе ослобађајућа пресуда у било којој земљи Европске уније, тада ту пресуду друге земље ЕУ морају поштовати - Крањиец је цитирао Хернадија те упитао министра: Можеш ли замислити да би се тако нешто могло догодити?

Снимак је јуче објавио магазин "Впрост", а из МОЛ-а су одбили да коментаришу наводни састанак.

Такође, нису жељели да одговоре на питање "Блумберга" да ли је оптужница у Мађарској подигнута, а да је Хернади за њу знао.

- Током протеклих година у медијима је објављено мноштво гласина и спекулација које су се показале неистинитима. МОЛ никад није коментарисао ниједну од тих гласина и даље то не намјерава да чини - одговорили су из МОЛ-а.

Крајем маја мађарски суд одбацио је приватну тужбу против Хернадија за превару и проневјеру коју је подигла његова бивша сарадница, тврдећи да дионичаре није обавијестио о истрази која се против њега у Хрватској води због корупције, што је утицало на цијену дионица. Хернадијев адвокатски тим у Будимпешти тврдио је да ће суд у Хрватској морати прихватити ослобађајућу пресуду у Мађарској.

Двије седмице касније Врховни суд Хрватске потврдио је оптужницу против предсједника управе МОЛ-а Золта Хернадија кога терети да је са 10 милиона евра подмитио Санадера како би мађарској нафтној компанији обезбиједио већинска управљачка права у "Ини".

"Ина"

Хрватски медији јуче су објавили да ако МОЛ одлучи да прода свој власнички удио у "Ини", како се већ неко вријеме најављује, није искључено да се као купац на крају појави хрватска држава. У Влади, наиме, рачунају и с могућношћу да држава поново постане већински власник "Ине". Потврдио је то извор из владиних кругова, који каже да такав сценарио, упркос кризи, за Хрватску није неизводив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана