ХЕП мора да плати због еколошке штете националном парку Kрка

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Хрватска електропривреда (ХЕП) мора да плати oko 300.000 КМ за еколошку штету насталу у Националном парку Крка 1997. године, одлучио је Врховни суд.

Врховни суд Хрватске је у ревизији поништио ранију пресуду Жупанијског суда у Шибенику и потврдио пресуду тамошњег Општинског суда из 2016. године, према којој је ХЕП одговоран због уништавања седрених баријера и помора рибе у националном парку 1997. године, пише “Јутарњи лист”.

Ријеч је о догађају од 27. септембра 1997. године када је ХЕП због ремонта хидроелектране Миљацка и полагања оптичког кабла у доводни тунел обуставио проток воде на ријеци Крки која се налази унутар граница Националног парка.

Општински суд у Шибенику је 2016. године утврдио, а Врховни суд сада потврдио, да је због заустављања протока воде на акумулацијској брани дошло до поремећаја водног режима у кориту ријеке Крке, а посљедице су били помор рибе и водених организама и пуцање седрених баријера, које су на Рошком слапу остале суве.

Према мишљењу вјештака Милорада Мраковчића, било је угрожено десетак врста риба и водених организама, а највише су страдали оштруљ, рак камењар, мрен, кољушка, висовачки главочић, илирски клен, свалић, човјечја рибица, главатица, висовачка пастрва и злоуст.

На суђењу је утврђено да ХЕП прије почетка радова на полагању оптичког кабла није од надлежног министарства испоштовао услове заштите природе и поступао према њима, са Националним парком Крка претходно није склопио уговор којим би се уредила међусобна права и обавезе, а није прибавио ни водоправну дозволу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана