ХДЗ води на изборима за Сабор, пад СДП-а

Агенције
ХДЗ води на изборима за Сабор, пад СДП-а

Загреб - Према прелиминарним резултатима ванредних парламентарних избора у Хрватској, ХДЗ осваја највише гласова, а за њим иде Народна коалиција коју предводи Зоран Милановић, док је на трећем месту Мост.

Према 76 одсто обрађених резултата ДИП, ХДЗ и партнери освајају 61 мандата, Народна коалиција 54, Мост 12, Живи зид 8, ИДС 4, Коалиција за премијера два мандата, а ХДССБ и Независна листа Жељко Гласновић по један мандат. Обрађено је 75,85 одсто бирачких места, на којима је гласало 52,06 одсто бирача.

У понедељак око 15 сати би требало да буду познати коначни резултати избора.

Излазне анкете претходно су показале да Народна коалиција окупљена око Социјалдемократске партије осваја 58 мандата, а досад владајућа Хрватска демократска заједница 57 мандата.

Према резултатима анкета, ни на овим изборима неће бити апсолутног побједника, па ће коалиције окупљене око досад владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и опозиционе Социјалдемократске партије (СДП) морати да траже партнере за састављање владе.

Предсједник СДП Зоран Милановић рекао је ноћас да се гласови још броје и да ово није срећан дан за Хрватску. Хрватској треба стабилна влада, стојимо на располагању, требамо затомити своје таштине, истакао је Милановић. Захвалио је свима који су изашли на изборе, захвалио је својим партнерима. Причекајмо да се преброје гласови, а након тога ћемо бити паметнији. Имали смо нестабилну и деструктивну владу, напоменуо је Милановић.

С друге стране, уз велико одобравање и скадирарање 'ХДЗ, ХДЗ', и 'Побједа, побједа' у ХДЗ-овом изборном стожеру реаговали су окупљени чланови ХДЗ и симпатизери. Чланови Предсједништва као и чланови странке у стожеру процјењују да су победници ових парламентарних избора, а око поноћи се припрема славље у централи ХДЗ-а.

Ово су лијепе бројке, лијепе вијести, али причекао бих завршне резултате, изјавио је Горан Марић. Овакав резултат побољшава преговарачку позицију ХДЗ-а. Имамо широк спектар потенцијалних коалиционих партнера и очекујемо да ћемо имати потпору изнад 80 заступника у Хрватском сабору, изјавио је Горан Марић.

Носилац Мостове листе у 8. изборној јединици Инес Стрења Линић истакла је задовољство што резултати Моста, како каже, расту из трена у трен у изборној ноћи.

Мост је показао свој континуитет, имамо јасно и чврсто изборно тијело. Очекујем да ћемо имати 16 мандата. Оно што желимо смо изрекли, а то је садржано у програмима и ХДЗ-а и СДП-а. Видјећемо колико су одговорни према својим бирачима и спремни прихватити оно што смо предложили, рекла је Инес Стрења Линић.

На питање кога би жељела видјети на мјесту предсједника Сабора, рекла је да види професора Роберта Подолњака. И једни и други су тукли по Мосту, а Мост није пао. Једни и други су једнако удаљени, истакла је.

Председник ИДС-а Борис Милетић рекао је како је задовољан до сад познатим резултатима. Остварили смо још једну побједу, још један успјех. ИДС је увијек био авангарда у политици.  Као регионална опција наметнули смо на националној разини тему децентрализације. Хрватска се мора децентрализоватии ако жели ићи напред, истакао је Милетић.

Нагласио је како је Хрватској потребна стабилна влада, а не експерименти. Не може се више трговати основним људским правима. Грађани су још јеном показали како се бори за Истру, истакнуо је Милетић.

Бранко Грчић, потпредсједник СДП-а, изјавио је како треба причекати крајње пребројавање. Прије 10 мјесеци је било слично, ХДЗ је водио док се није пребројало у урбаним срединама. Тај експеримент који је функционисао шест мјесеци сада је нешто што нам се намеће као нова ситуација. Оно што ја видим је врло вјероватно једна нова политичка нестабилност. Како год да се влада формирала неће бити стабилна, мишљења је Грчић. Председник ХСС-а Крешо Бељак, на питање новинара је ли овај пут изабрао криву страну, рекао је да су на правој страни. Број наших преференцијалних гласова идентичан је броју који смо донијели. Вјерујем да ће нам резултати бити све бољи. Подржаћемо Милановића без икаквих услова, нагласио је Бељак.

Ако се прве излазне анкете покажу као бар проближно тачне, највећи добитник управо окончаних ванредних парламентарних избора у Хрваској је коалиција Шеф Живог зида Иван Вилибор Синчић пред изборе је изјавио да његова коалиција неће ићи у коалицију ни са једном од двије кључне политичке странке у Хрватској.

Иван Ловриновић на конференцији за новинаре коалиције Живог зида, Удруге Франак и Промијенимо Хрватску изјавио је како су пресрећни, али и да је за њих резултат очекиван. Ми смо највеће изненађење ових избора. Наша највећа предност је спој младости, знања и искуства. Нисмо имали прилику путем медија искомуницирати наше програме, а наша ријешења су излаз за Хрватску. Хиљаде смо километара прешли, а свима поручујемо: Уз вас смо. Младима је поручио да има рјешења посебно за њих те захвалио свим бирачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана